2024. április 27., szombat

Csomag a kisnyugdíjasoknak

Kishegyes község önkormányzata közel másfél ezer nyugdíjasnak vásárolt étel- és tisztasági csomagot – A kishegyesi gazdák is megkapják a VMSZ által biztosított vetőmagot

A rendkívüli állapot bevezetése különösen nehéz helyzetbe hozta az idős polgárokat, akikre 24 órás kijárási tilalom vonatkozik. Kishegyes község területén a Vigyázzunk egymásra – Kishegyes község csoport az, amely odafigyel rá, hogy az idősek ne szenvedjenek semmiben sem hiányt. Ez fontos segítség, emellett az önkormányzat a hét elején élelmiszer- és higiéniai csomaggal támogatta azokat a nyugdíjasokat, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 30 ezer dinárt. A csomagok osztását önkéntesek végezték, és az osztás hétfőn kezdődött. Bácsfeketehegyen egy nap alatt kihordták a csomagokat, Kishegyesen pedig kedden fejeződött be az akció. Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy az akció közel másfél ezer idős személyt érint.

– Kishegyes községben összesen 1445 kisnyugdíjas szerepel a nyugdíjbiztosító nyilvántartásában. Ezeknek a személyeknek a nyugdíja nem haladja meg a 30 ezer dinárt. Az önkormányzat az ő számukra biztosított élelmiszer- és higiéniai csomagokat. Erre a célra összesen mintegy 3,6 millió dinárt fordítottunk. A csomagokban alapvető, tartós élelmiszerek vannak, mint például hal- és húskonzervek, rizs, tészta stb. Emellett higiéniai szereket is tartalmaz, többek között szappant, kézfertőtlenítőt, mosóport, toalettpapírt stb. A csomagokból Bácsfeketehegyen négyszázötvenhármat osztottunk ki a kisnyugdíjasok között, Kishegyesen pedig közel hatszázat – számolt be az alpolgármester.

Az önkormányzat étel- és higiéniai csomagjait önkéntesek szállították házhoz az idős emberek számára. Kerekes arról is szólt lapunknak, hogy a csomagokat kétfős önkéntes csapatok szállították ki gépkocsival.

– Az embereket utcánként felosztottuk egymás között, és így hordtuk ki a csomagokat. Fontos megjegyezni, hogy kisnyugdíjasaink nagyon megörültek a csomagoknak. A személyes visszajelzések alapján azt mondhatom, a kedvezményezettek szerint jól lettek összeállítva a csomagok. Valóban olyan élelmiszereket és higiéniai szereket tartalmaztak, amire az embereknek szükségük van. Mindezért nagyon hálásak a nyugdíjasok – mondta el az alpolgármester.

Vetőmag hetven idős termelőnek

A kisnyugdíjasok mellett az idős földművesek is támogatásban részesültek tegnap. Kerekes arról számolt be, mindazok a gazdák igényelhettek támogatást, akiknek termőföldje kisebb, mint 5 hektár, és a gazda életkora meghaladja a 60 évet, vagyis a veszélyeztetett kategóriába tartozik. Támogatás gyanánt kukorica-vetőmagot kaptak a gazdák, akik igényelték. Kishegyes községben összesen 70 mezőgazdasági termelő jelentkezett ezért a támogatásért. Ebből 22 bácsfeketehegyi és 48 kishegyesi – tudtuk meg az alpolgármestertől, aki arról is szólt, hogy vetőmagot a Vajdasági Magyar Szövetség ajánlotta fel, és több vállalkozó is támogatta az akciót.