2024. április 26., péntek

Újra járható

Teljesen felújították a Szenttamás és Verbász közötti utat

A Szerbiai Utak Közvállalat közleményben jelezte, hogy 2020. április 1-jén teljes egészében befejeződött az M3-as főút Szenttamás és Verbász közötti szakasza. Az Újvidéket Zomborral összekötő főút a tartomány egyik legfontosabb útvonalának számít, melyet az egyébként intenzív teher- és gépjárműforgalom miatt több esetben is foltoztak.

A új út szélesebb lett és teljesen új aszfaltburkolatot kapott (Paraczky László felvétele)

A új út szélesebb lett és teljesen új aszfaltburkolatot kapott (Paraczky László felvétele)

A Szenttamás és Verbász közötti, mintegy 10 kilométeres szakasz felújítási munkálatai tavaly júliusban kezdődtek meg, a több fázisban történő munka pedig – ideértve az M75-ös autópályánál lévő felüljáró teljes felújítását – 10 hónapig tartott. Ez alatt az idő alatt Szenttamásról a tartomány nyugati részére, azaz Zombor irányába csak kerülőúton, Bácsfeketehegyen, illetve Szőregen és Ókéren keresztül lehetett eljutni. A személy- és teherforgalom mellett az autóbuszok is a fenti kerülőutakon érkeztek Szenttamásra és Verbászra. 

Az új út szélesebb, és megfelelő alapot, valamint teljesen új aszfaltburkolatot kapott, emellett új közlekedési jeleket és jelzőtáblákat szereltek fel.
A munkálatokhoz szükséges engedélyeket a szerbiai Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium biztosította, a befektető a Szerbiai Utak Közvállalat, a kivitelező konzorcium pedig a szabadkai Vojput és a szabácsi Jugokop-Podrinje vállalat volt.