2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az egészségvédelem mindannyiunk felelőssége

A tartományi ombudsman az egészségügyi dolgozókkal való szolidartásra hívta fel a társadalmat

Az Egészségügyi Világszervezet a 2020. évet az ápolás nemzetközi évévé hirdette annak érdekében, hogy kiemelje azoknak az egészségügyi szakembereknek a fontosságát, akik az egészségügyi rendszerek különböző szintjein, különböző körülmények között dolgoznak. Ezen szakemberek szerepe alapvető fontosságú és pótolhatatlan az egészségügyi ellátásban. Ezért az idén április 7-ét, a koronavírus közepette megünnepelt nemzetközi egészségnapot az egészségügyi ápolóknak szentelik.

A legkevesebb, amit megtehetünk, az a személyes higiénia, a másokkal való fizikai érintkezés elkerülése, és az intézkedések betartása (Ótos András felvétele)

A legkevesebb, amit megtehetünk, az a személyes higiénia, a másokkal való fizikai érintkezés elkerülése, és az intézkedések betartása (Ótos András felvétele)

A nemzetközi egészségnap alkalmából a tartományi ombudsman háláját fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak és mindazoknak, akik a járvány élvonalában dolgoznak. Közleményében kiemeli, az elmúlt hónapokban a COVID–19 betegség nyilvánvalóvá tette az egész világon az egészségügyi rendszerekbe való nagyobb beruházások szükségességét, valamint a szakemberek és az egészségügyi szolgáltatók megfelelő támogatásának és tiszteletben tartásának szükségességét.

Jelenleg kivételes a kórházak szerepe, ugyanakkor a polgárok segítsége nélkül nem tudjuk kielégíteni a közegészségügyi igényt – áll a tartományi jogvédő közleményében. Az ombudsman ezért kéri az állami és civil szervezeteket, az üzletembereket és az összes polgárt, hogy működjenek együtt az egészségügyi dolgozók egészségvédelmére irányuló erőfeszítéseivel.
– A legkevesebb, amit megtehetünk, az a személyes higiénia, a másokkal való fizikai érintkezés elkerülése, a saját, a családtagjaink és a többi polgár egészségének megőrzésére vonatkozó intézkedések betartása – emelte ki.

Az ombudsman szerint a társadalmi egyenlőtlenségek a jelenlegi helyzetben még hangsúlyosabbak, különösen a népesség egészségét illetően.
– A világjárvány a sérülékenyebb csoportokat is egyaránt érinti: a társadalmi–gazdasági szempontból nehéz helyzetben élő embereket, az idősebbeket, a krónikus és a súlyos betegeket, illetve a valamilyen fogyatékosággal élő embereket. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az egészségügyi és szociális munkások 70 százaléka nő, ami azt jelzi, hogy vészhelyzet esetén, például a jelenlegi világjárványnál is fontos a nemek közötti egyenlőtlenség kérdése. Meg kell értenünk, hogy a társadalom és a közösség valódi fejlődése csak akkor lehetséges, ha az igazságosság, a méltóságteljes élet és az emberi jogok élvezete a közösség minden tagjának elérhető. A globális egészség megóvása elleni küzdelemben a legfontosabb eszköz mindannyiunk egészségének biztonsága érdekében személyesen vállaljunk felelősséget, valamint az a felismerés, hogy hatással van egymásra – hangsúlyozta az ombudsman.

Hozzáteszi, vitathatatlan, hogy nemzeti és nemzetközi szinten mérlegelni kell az egészségügyi rendszerek felépítését, valamint annak szükségességét. Ezért a jövőben az egészségügyi rendszernek az egyik legfontosabb beruházási területnek kell lennie, ugyanis minőségi egészségügyi ellátás nélkül társadalmi és gazdasági jólét sincs.

A témához kapcsolódó további írásaink itt érhetők el