2024. április 27., szombat

Leoltott tűzoltás

A határrendészet bevetés közben feltartóztatta a bezdáni lánglovagokat

Szombaton valamivel 13 óra után, a bezdáni önkéntes tűzoltók bevetésre indultak a település határába. Mielőtt elértek volna a helyszínre, a határrendészet munkatársai a vám melletti hídnál feltartóztatták őket a kijárási tilalom megszegésének gyanúja miatt – erősítették meg lapunknak a hírt a bezdáni tűzoltó egyesületben.

A bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület kilenc tagja egy tűzoltó rohamkocsival és két erre a célra fenntartott személygépkocsival, előírások szerinti felszerelésben indult a zombori tűzoltóság riasztására. A Belügyminisztérium munkatársai megállításkor a kijárási tilalom alól felmentő igazolást kérték a tűzoltó önkéntesektől. A bezdáni önkéntes tűzoltók ilyen iratokat nem kaptak korábban, a birtokukban lévő értesítések szerint viszont a kijárási tilalom idején is szabadon intézkedhetnek vészhelyzet esetén.

A telefonhívások lebonyolítása és a magyarázkodás után, ami a tűzoltás szempontjából igen értékes perecek elvesztegetése, indulhattak tovább az önkéntes lánglovagok, ahol a zombori kollégáikkal együttműködve sikeresen megfékezték a tüzet.
– Mi azokat a szóbeli értesítéseket kaptuk, hogy nincs szükségünk dokumentációra a munkák végzéshez vészhelyzet esetén, ami szerintünk érthető is. Az eset árnyékában ez viszont nincs így! Ezúton is felhívnánk az illetékesek figyelmét, tegyék meg a szükséges lépéseket, és juttassák el hozzánk a szükséges bizonylatokat a munkánk akadálymentes elvégzéséhez – nyilatkozta lapunknak a bezdáni önkéntes tűzoltók elnöksége.

A bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület 140 éves hagyománnyal büszkélkedő szervezet, amely minden akadályt átugrott eddigi működése során. Mint ahogy megjegyzik, az anyagiakért való folyamatos harc ellenére, eddig minden körülmények között fenn tudta tartani működését a közbiztonság szolgálata érdekében, és munkájuk akadályozása mindenképpen csak ront a bizonytalan társadalmi hangulaton. A bezdáni eset a lakosság szerint egyértelműen aggasztó. Rámutat a kijárási tilalom rendeletének hiányosságaira, az információk elveszésére a munkájukat végző szervek között, valamint a rosszul működő bürokráciára.