2024. április 27., szombat
SPORTHÍREK

Az UEFA fenyeget

KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Az európai kupaküzdelmekből való kizárással fenyegette meg a belga szövetséget Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke amiatt, hogy befejezettnek nyilvánította az ország bajnokságát a koronavírus-járvány miatt. „Ez nem a megfelelő eljárás, a szolidaritás nem egyirányú utca. Nem lehet segítséget kérni, aztán önhatalmúlag eldönteni, hogy mi legyen” – mondta a ZDF német televíziónak a szlovén sportdiplomata. „A belgák és mindazok, akik hasonló lépésen gondolkodnak, a részvételüket kockáztatják a következő európai kupaszezonban” – hangsúlyozta. A belga szövetség (KBVB) csütörtökön közölte, hogy az alapszakasz vége előtt egy fordulóval félbeszakítja a Jupiler Pro League-et, a bajnoki címet a Brugge kapja meg. A KBVB teljes egészében megkapta a szezonra a televíziós közvetítési jogokból származó pénzt, amelyet nem kell visszafizetnie. A KBVB reakciójában közegészségügyi és gazdasági okokkal magyarázta a pontvadászat lezárását. Egyúttal hozzátette, nem ért egyet az UEFA felfogásával, miszerint kikényszeríti a bajnoki idény folytatását a jelenlegi krízishelyzet közepette, és kizárással fenyeget a következő kontinentális kupaidényből.

Ide tartozó hír, hogy az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke szerint a bajnokságban egy ponttal vezető Juventus nem fogadná el a bajnoki címet, ha a járvány miatt nem tudnák befejezni a Serie A küzdelmeit. „Azt hiszem, a szezon azonnali lezárása nagyon összetett kérdés. Egyrészt rendkívül igazságtalan lenne, másrészt jogi vészhelyzetet idézne elő. A Juventus is kifejezte ellenérzését, hogy megítéljék számára a bajnoki címet” – fogalmazott Gabriele Gravina.

A Fiorentina és a Torino tulajdonosai ugyanakkor biztosak abban, hogy nem lehet befejezni a szezont, a Brescia elnöke pedig egyáltalán nem szorgalmazza ezt. Utóbbi őrültségnek tartja a folytatást, mert nem szeretné a futballisták egészségét kockáztatni, ezért az sem zavarná, ha csapata kiesne, mivel nem állna ki, és 3:0-val minden meccset az ellenfélnek ítélnének.

A mostani tervek szerint a Serie A-t május 20-án vagy június elején indítanák újra, de augusztusi vagy szeptemberi befejezésről is szó van.

Ronaldo lesz az első milliárdos labdarúgó

A Juventus csatára, Cristiano Ronaldo lesz a harmadik élsportoló, a labdarúgók között pedig az első a világon, aki aktív pályafutása alatt egymilliárd dollárt keres – a Business Insider szerint. A 35 éves portugál sztáron kívül ez korábban két amerikainak sikerült: a golfozó Tiger Woodsnak és a profi bokszoló Floyd Mayweather Jr.-nak. A dollármilliárdos sportolók klubja Michael Jordan kosaraslegendával egészül ki. Ronaldo azzal együtt lépi át az egymilliárdos határt még az idén, hogy az ő fizetése is kevesebb lett.

Az üzleti lap közlése szerint még ugyancsak 2020-ban – a teniszezők között elsőként – a korábbi világelső svájci Roger Federer válhat dollármilliárdossá.

OLIMPIA

2021. június végén zárul a kvótaszerzési időszak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közzétette az általános kvalifikációs alapelveket a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) beszámolója szerint – ahogy azt a NOB már a múlt héten jelezte – az eddig megszerzett kvóták megmaradnak, a további helyekért pedig legkésőbb 2021. június 29-éig lehet küzdeni. A sportágspecifikus kvalifikációs szabályzatok átdolgozása a nemzetközi sportági szövetségek feladata. Ezeket a NOB jóváhagyása után előreláthatólag idén április vagy május folyamán hozzák nyilvánosságra. A MOB híre szerint a NOB arra buzdítja a nemzetközi szövetségeket, hogy az új kvalifikációs rendszerük az eredetit vegye alapul, így például az elmaradt, kvótát osztó eseményeket ugyanolyan számú eseménnyel pótolja, amennyiben lehetséges.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Milliárdos veszteségre számítanak

Nem kevesebb, mint bő egymilliárd dolláros bevételkiesésre számíthat a járvány idején a közvetítések elmaradása miatt a három tengerentúli profi bajnokság, a kosárlabda- (NBA), a baseball- (MLB) és a jégkorongliga (NHL). Todd Krizelman, a MediaRadar médiafigyelő vállalat alapító-vezérigazgatója elmondta, a három bajnokság a tavalyi év során 1,3 milliárd dolláros bevételt jegyzett március és június között, amikor az NBA és az NHL rájátszása, illetve az MLB-szezon első fele zajlik. A március 26-ai kezdéssel tervezett MLB-idény nem rajtolt el, az NBA-t és az NHL-t pedig március közepén, egy hónappal a playoffok előtt szakították meg, így az időszakra vonatkozó bevételek túlnyomó része hiányozni fog a ligák költségvetéséből.

CSELGÁNCS

Elmaradnak a nagyversenyek

A járvány miatt elmarad a budapesti cselgáncs Grand Slam-torna és a prágai Európa-bajnokság. Marius L. Vizer, a nemzetközi szövetség elnöke az IJF honlapján közzétett levelében jelentette be, hogy a versenynaptár felfüggesztését meghosszabbították június végéig. A judoinfo.hu szakportál rávilágított: ez a döntés sok eseményt érint, a többi között a június 12–14-ére tervezett budapesti Grand Slam-tornát, illetve a prágai Európa-bajnokságot. Utóbbit eredetileg május 1–3-án rendezték volna, a módosított dátuma pedig június 19–21. volt. Vizer hozzátette: a nemzetközi versenynaptárról akkor döntenek majd, amikor a körülmények azt lehetővé teszik. Az elnök leszögezte, a versenyszezon újraindulásának feltétele a biztonságos és egészséges részvétel az összes érdekelt fél számára, továbbá valamennyi ország korlátlan részvétele.

A jövő évi taskenti világbajnokság is új időpontra kerülhet, de erről pillanatnyilag nem folynak tárgyalások.