2024. április 27., szombat

Ezer katonát telepítenek New Yorkba

Az Egyesült Államokban is attól tartanak, hogy a következő két hét nagyon kemény lesz

Ezer katonát telepítenek New Yorkba, többmillió maszk gyártása van folyamatban - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szombaton, a kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. Közölte, hogy katonák tízezreit telepítik a tagállamokba szükség esetén az új típusú koronavírus elleni küzdelem segítésére. Megismételte, hogy a következő két hét lesz a legnehezebb, sok halálos áldozatra lehet számítani, bár az ország egyes vidékeit egyelőre kevésbé érinti a járvány.

Trump elmondta: a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) mintegy 180 millió N95-ös, azaz orvosi maszk gyártását rendelte meg amerikai vállalatoktól, és most dolgozik azon, hogy további 3 millió maszkot rendeljen. Hozzáfűzte: 29 millió adag maláriaellenes gyógyszerrel, hidroxi-klorokinnal töltik fel az országos stratégiai tartalékot. A hidroxi-klorokinról ismét kijelentette, hogy az eddigi eredmények szerint hatékonynak látszik a Covid-19 ellen.
Újságírói kérdésre válaszolva határozottan cáfolta, hogy az Egyesült Államok modernkori kalózkodást követett el, és 200 ezer, németországi exportra szánt maszkot visszafordított volna az Egyesült Államokba. 
Trump - tőle szokatlanul - személyes dolgokat is említett: elmondta hogy New Yorkban két barátja is lélegeztetőgépen van, mert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenved. Újságírói kérdésre válaszolva kitért legkisebb gyermekére, a 14 éves Barronra is. Közölte, hogy a tinédzser nagyon szigorúan betartja az előírásokat, ki sem megy az utcára.
Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos központ igazgatója, a kormányzati munkacsoport tagja kijelentette: „nem szabad meglepődnünk, a halálos áldozatok száma növekedni fog". Hangsúlyozta, hogy a társadalmi távolságtartás működik. 
Deborah Birx orvosnő, a kormányzati munkacsoport tagja elmondta: meglehet, hogy az új fertőzések száma valamelyest csökken majd, de a halálozások aránya nem fog csökkenni. Kiemelte New Yorkot és New Orleanst, mint a járvány epicentrumát, de hozzátette, hogy további epicentrumok kialakulására lehet számítani Pennsylvaniában, Coloradóban és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben.

Muriel Bowser, Washington DC polgármestere szombaton kijelentette: a fővárosban várhatóan minden hetedik ember megfertőződik a koronavírussal. Közölte azt is, hogy a városban legalább 93 ezer diagnosztizált fertőzéssel számolnak, és a járvány a csúcspontját várhatóan június közepén, július elején éri el.

Donald Trump szombat este katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Arizonát. Ez azt is jelenti, hogy Arizona több pénzt kap majd a szövetségi kormányzattól.

A floridai Miamiban szombaton este kikötött az a Coral Princess nevű amerikai üdülőhajó, amelynek érkeztét pénteken a hajózási társaság közleményben is nyilvánosságra hozta. A közleményben jelezték, több vírusfertőzött utas tartózkodik a fedélzeten, a dokkolás után azonban kiderült, hogy az üdülőhajón két halott is van. Szinte bizonyosan a koronavírusba haltak bele.

Miközben az Egyesült Államok valamennyi tagállamában szigorítanak a vírus terjedését akadályozni próbáló intézkedéseken, Georgiában Brian Kemp kormányzó újranyittatott egy lezárt tengerparti strandot. Kemp csütörtökön az egész állam területére kijárási korlátozást rendelt el, de ennek érvénye alól szombaton kivonta a tengerparti strandokat. Az egyik kedvelt üdülőhely, Tybee Island önkormányzata még március 20-án megszavazta a strand lezárását, de a kormányzó ezt is újranyittatta. Shirley Sessions polgármester közleményben tudatta, hogy a település nem akarja végrehajtani az utasítást. „Miközben a Pentagon százezer hullazsákot rendelt a koronavírusban elhunyt amerikaiak holttestének tárolására, Kemp kormányzó arra ad parancsot, hogy Georgiában muszáj újranyitni a strandokat, és kijelenti, hogy bármely döntéshozót, aki nem hajtja végre az utasítást, pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtják" - írta közleményében a polgármester. Egyben arra kérte a helybélieket, hogy önkéntesen maradjanak távol a tengerparttól.

Szombat volt egyébként az egyik legszomorúbb nap az Egyesült Államokban: ezen a napon halt meg ugyanis a legtöbb koronavírusos beteg. A Johns Hopkins egyetem és kórház 1224 halottról számolt be estig. Ezzel az országban több mint 8490-re emelkedett a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma.