2024. április 27., szombat

Felmondástól való félelem, otthoni munkavégzés

Leginkább a munkavállalók és az idősebb polgárok kérnek segítséget a polgári jogvédőtől

A rendkívüli állapot bevezetése óta számos kérdés fogalmazódott meg a szabadkai polgárokban jogaikkal és azok gyakorlásával kapcsolatban. A szabadkai Polgári Jogvédő Irodához leginkább a 65 évnél idősebb polgárok és a munkavállalók fordultak kétségeikkel. A témával kapcsolatban Tóth Szalai Erika helyi ombudsman nyilatkozott lapunknak.

Tóth Szalai Erika (Fotó: Benedek Miklós)

Tóth Szalai Erika (Fotó: Benedek Miklós)

– Az első tíz napban a legfontosabb kérdéscsoport a rendkívüli állapot bevezetésének jogi természetére vonatkozott. Információkat kértek arról, hogy mely jogokat korlátozhatják, függeszthetik fel, érdeklődtek, hogy Európa más országaiban is így járnak-e el. A rendkívüli állapot egy olyan jogrend, amit Európa minden állama ismer, és egy humán járvány esetén legelőször a gyülekezéshez való jogot és a szabad mozgás jogát korlátozzák vagy függesztik fel. Ennek a generációnak ez eddig teljesen ismeretlen volt, ezért a fent említett kérdésekkel fordultak hozzánk. A mozgáskorlátozás bevezetését és a gyülekezéshez való jog felfüggesztését követően a kormány más intézkedéseket is hozott, mint amilyen az otthonról történő munkavégzés. A kormány javaslatot tett arra, hogy minden munkaadó, amely a munkavállaló otthonról történő munkavégzését meg tudja oldani, tegye azt meg. Ahol viszont olyan családok vannak, ahol 12 évnél fiatalabb gyermek van, a kormány arra utasította a munkaadókat, hogy tegyék lehetővé a szülő otthonról történő munkavégzését. Ezzel kapcsolatban nagyon sok kérdéssel fordultak hozzánk, hisz annak a feltételnek kell teljesülnie, hogy mindkét szülő dolgozzon, és a munkáltatóknak, illetve a munkavállalóknak meg kellett beszélniük, melyik szülő végezhesse otthonról a munkát. A klasszikus munkaügyi témákból is tanácsért fordultak hozzánk, mint amilyen például a felmondástól való félelem. Bizonyos vállalatokban különböző előrejelzések voltak ennek eshetőségére. Akiknél ezt tapasztaltuk, azokat a köztársasági munkaügyi felügyelőhöz irányítottuk, mert ezek köztársasági előírások, amelyeket a köztársasági kormány által meghatározott szervek ellenőriznek – mondta a polgári jogvédő.

Főleg a külvárosi városrészekről telefonáltak a teljes kijárási tilalommal sújtott idős polgárok.

– A nyugdíjasok és a 65 évnél idősebb polgárok is nagy számban fordultak irodánkhoz, mert rájuk a teljes kijárási tilalom vonatkozik. Rengeteg gyakorlati kérdésük volt, hisz valahogy meg kell szervezniük mindennapi életüket. A külvárosi helyi közösségekből kerestek fel bennünket többen ebből a csoportból. Igyekeztünk segítséggel szolgálni a számukra – nyilatkozta Tóth Szalai Erika.

A szabadkai Polgári Jogvédő Irodához 8 és 20 óra között fordulhatnak kérdéseikkel a polgárok a 024/626-898-as, illetve a 024/626-896-os telefonszámon a hét minden napján.