2024. április 27., szombat

Távoktatás az Izidában

A bezártság nagyon megviseli a fogyatékkal élő embereket

A rendkívüli állapot bevezetése miatt a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület kénytelen volt megszüntetni napközis foglalkozásait felhasználói számára. A sérült és fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok különösen veszélyeztetett kategóriának számítanak a koronavírus-fertőzés szempontjából. A napközis foglalkozások hiánya érezhetően rossz hatást gyakorol a gyerekekre – számolt be lapunknak Papp Julianna, az Izida elnöke.

Papp Julianna, az Izida elnöke (Fotó: Lakatos János)

Papp Julianna, az Izida elnöke (Fotó: Lakatos János)

– Minden emberre hatással van a bezártság, viszont ezek a gyerekek és fiatalok még jobban ki vannak téve neki. Az ő napjaik egy megszokott ritmus szerint folynak, amelynek egy berögzött pontja volt a napközis foglalkozás. Most viszont ez megváltozott, otthon vannak, nincs kapcsolatuk a napközis barátaikkal, és ez nagyon negatívan hat a mentális állapotukra. Legyöngíti gondolkozáskészségüket és pszichikai jelenlétüket is. Épp ezért arra gondoltunk, hogy fontos lenne valami aktivitást kitalálni számukra.

Segítségül hívtuk a közösségi oldalakat, és a Facebookon és telefonon keresztül feladatokat küldünk nekik. Heti szintű feladatokat kapnak, mert úgy gondoljuk, hogy a napi szintű sok lenne számukra. A feladatokat intézményünk pszichológusnője otthon készíti el, elküldni nekem, és én osztom ki itt a községben, a már említett csatornákon keresztül. Ily módon aktivitásokat biztosítunk felhasználóink számára, és talán nem zökkennek ki a megszokott kötelességtudatból, és aktívabban részt vesznek a mindennapokban – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a bezártság nemcsak mentálisan, hanem fizikailag is megviseli felhasználóikat. A napközis foglalkozások során mozogtak is, de most erre nincs lehetőségük. Épp ezért olyan feladatokat is küldenek nekik, amik a fizikumot erősítik. Olyan gyakorlatokról van szó, amiket minden felhasználó el tud végezni, akár ülve is.

– Mivel különböző képességű felhasználóink vannak, ezért igyekszünk mindenkinek olyan, személyre szabott feladatot adni, amely megfelel a képességeinek. Például vannak, akik kisebb fogalmazásokat írnak, amelyek a bezártságban zajló életük mozzanatait örökítik meg. Emellett olyan feladatokat is kapnak, hogy fényképezzék vagy rajzolják le a háziállatokat, virágokat stb. Igyekezünk a képességeiket jó irányba terelni – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy a feladatok mellett heti néhány alkalommal személyesen is beszélgetett a felhasználókkal. Ez többek között azért is fontos, mert ilyenkor elmondhatják, hogy mire van szükségük. Több esetben a felhasználók szülei idősek, rájuk is érvényes a kijárási tilalom, ezért ők is segítségre szorulnak – számolt be Papp. Ezekben az esetekben a közös bezártság miatt a felhasználóknak küldött feladatok olyanok, hogy a szülők is részt vehetnek a megoldásukban.