2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS – HOLLANDIAI KÖRKÉP

Az idegesítő szivacslabda

Apró Attila karakterfejlesztő szakember hollandiai beszámolója

Apró Attila, aki létrehozója, majd 2015 és 2017 között szövetségi kapitánya is volt a délvidéki magyar labdarúgó-válogatottnak, néhány éve profilt váltott, és jelenleg is futballkarakter-fejlesztő tanácsadóként dolgozik. Az oromhegyesi származású szakember családjával egy kelet-hollandiai kisvárosban, Hengelóban él, és a napokban onnan küldött jelentést a koronavírus-járvány németalföldi fejleményeiről:

Itt néhány napja jelentette az ország miniszterelnöke, hogy az összes eddigi rendelkezés, ami eredetileg április 6-áig szólt, továbbra is érvényben marad. Az emberek ugyan kimehetnek az utcára, ám három főnél többen nem csoportosulhatnak, és szigorúan be kell tartani az egymás közti másfél méteres távolságot is. Több területen is kényszerszabadságra küldték a dolgozókat, főleg olyan szakmákban, ahol közeli kontaktus van az emberek között, így nem dolgozhatnak a fodrászok, a kozmetikusok és a masszőrök sem. Hetek óta mi is a lakásunkban töltjük a legtöbb időt, szerencsére a munkámat itthonról is tudom végezni, így ilyen téren nincs fennakadás az életünkben. Hollandiában is bevezették a távoktatást, Bence fiunk is mindennap online kapja a tananyagot. Talán ő viseli a legnehezebben a bezártságot, sokszor borzolja az idegeinket a szivacslabdával, amivel gyakorolni próbál. Ő jelenleg egy helyi klub U13-as csapatában játszik, és nem is megy neki rosszul, hiszen nemrégiben bajnokok lettek, így feljutottak az országos III. ligába” – mondta Apró, majd áttért az Eredivisie-vel kapcsolatos témákra:

A holland élvonalban március 8. után függesztették fel a bajnokságot. A 26. fordulót követően az Ajax csapata jobb gólarányának köszönhetően vezeti a tabellát, a szintén 56 pontot gyűjtő AZ Alkmaar előtt. A megszakítás talán pont az alkmaariaknak jött a legrosszabbkor, a piros mezesek ugyanis nagy lendületben voltak, a 25. játéknapon Amszterdamban is nyerni tudtak 2:0-ra. A holland szövetség március végén döntött arról, hogy június 1-jéig biztosan nem lesznek focimeccsek az országban, és a határozat értelmében április végéig közös edzéseket sem tarthatnak az itteni klubok, így a moholi Szőke Adriánt is a soraiban tudó Heraclesnél is csak egyénileg készülhetnek a játékosok.”