2024. március 19., kedd

A koronavírus miatt két millió légi járatot töröltek

Az év első felében, vagyis június végéig világszerte mintegy két millió repülőjáratot mondtak le a koronavírus-járvány miatt, ami 252 milliárd dolláros bevételkiesést jelent – tette közzé a Nemzetközi Légiforgaralmi Társulás (IATA). A járatok lemondása csupán az egyik intézkedés, amire a nemzetközi járatokat üzemeltető társaságok kényszerültek – írja a B92.

Az IATA – melynek az Air Serbia is tagja –, honlapján közzétette, hogy mely röptereket zárták le ideiglenesen a világon, és mely járatokat törölték, ugyanakkor útbaigazítást is ad mindazoknak, akik utazni kényszerülnek, hogyan viselkedjenek a koronavírus-járvány idején. A szervezet a WHO utasításait követve fogja a jövőben is ajánlásait megfogalmazni.

Az európai légitársaságokat tömörítő EASA társulás összeállította a jelenleg legkockázatosabb röpterek jegyzékét, amelyek a vírushordozás szempontjából veszélyesek. Ezek: minden iráni, dél-koreai, török, és a kínai Hupej tartományban levő röptér, valamint a legérintettebb olasz, spanyol, osztrák, francia, német területek és néhány egyesült államokbeli szövetségi állam repülőtere.