2024. április 27., szombat
HÖLGYVÁLASZ(T)

Az önkarantén örömei

Azok sorát gyarapítom, akik a kijárási tilalom idején hisznek a boltok folyamatos ellátásában, mégis azon kapom magam a bevásárláskor, hogy mindenből kettőt teszek a kosárba, mert nem akarok sokszor kijárni. Másrészt azért döntök a duplázás mellett, mert megijeszt az üres polcok látványa. Amikor lisztet találok, ez olyan ritka eset, mintha megnyertem volna a lottóötöst. Utálom a sorban állást, és most igazán szerencsésnek tartom magam, mert rálátok a hozzám legközelebb eső bolt bejáratára, így pontosan tudom, mikor éri meg leugrani oda anélkül, hogy a kint álldogálnék többedmagammal. Nem vagyok túlhalmozós típus, és a túltelített konyhát sem szeretem, most azonban jócskán van miből főzni. Lehet, hogy a mozgásszegény életmód és az állandó evés hízáshoz fog vezetni, a magam részéről ezt egyáltalán nem bánnám, mert gyerekkorom óta  súlyhiánnyal küzdök.

Apropó mozgás, most számtalan ingyenes otthoni edzésprogram érhető el az interneten, az otthonmaradás nem adhat kifogásra okot. A lakásban élők közül sokan unatkozásra panaszkodnak, amit nem igazán értek, hisz a legtöbben eddig is a távolból tartották egymással a kapcsolatot. Persze teljesen más a kerthelyiségekben ülve kávézgatni, mint telefonon „keresztül”, de most hősnek kell lenni, és a négy fal között szürcsölgetni a feketét. Egyszerű a feladat. Ha pedig nem elég szórakoztatóak a társasjátékok, az erkély csinosítgatása, a testedzés vagy a kézimunka, akkor online múzeumtúrákat tehetünk a világ minden táján, online könyveket olvasghatunk teljesen ingyenesen, vagy az edényeket mosogatva hallgathatjuk őket hangos verziójukban. A színházak is az otthonmaradásra buzdítanak bennünket azzal, hogy kényelmes fotelunkban ülve, film formájában megnézhetjük régebbi előadásaikat. Az iskolapadba is visszaülhetünk, mert mindenki számára elérhető az online oktatás magyar nyelven.

Úgy tűnik, a bezártság felgyorsítja nálunk a webes megoldásokat és a technológiai újításokat. Azok a vállalkozók, közvállalatok, akik/amelyek eddig vonakodtak az internet villágától, most minden ügyintézést kénytelenek otthonról elérhetővé tenni. Gyerekcipőben jár ez a világ országunkban, de talán a kényszerhelyzetben lesz ideje minden szolgálatnak, szolgáltatónak beletanulnia, és ha vége szakad a járványveszélynek, gördülékenyebben zajlanak majd az ügyintézések. Több jó oldala is van ennek az önkaranténnak.