2024. május 10., péntek

Kon: Ha romlik a helyzet, lesz értelme teljes kijárási tilalmat bevezetni

Van értelme bevezetni a teljes kijárási tilalmat, amennyiben a helyzet megromlik – nyilatkozta az N1 televíziónak Predrag Kon járványügyi szakértő.

Az epidemiológus véleményét Aleksandar Vučić vasárnap tett kijelentése kapcsán kérték ki. Az államfő ugyanis úgy értékelte, az emberek nem veszik komolyan a helyzetet, ezért felvetette az egész napos kijárási tilalom lehetőségét, az egész ország vonatkozásában. Erre Vučić szerint már a héten sor kerülhet.

Predrag Kon szerint a társadalmi érintkezések teljes hiányában, elméletileg, két hét alatt kipusztul a vírus. Amennyiben hirtelen megugrana a fertőzöttek, illetve az elhalálozók száma, volna értelme egy teljes kijárási tilalommal járó rendelkezésnek. Kon kiemelte azt is, ilyen drasztikus fellépésre nem lesz szükség, ha az emberek fegyelmezetten viselkednek.

A járványügyi szakember rámutatott arra, hogy az elmúlt két napban csökkent azok száma, akiknek a vérében kimutatták a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét, de a helyzetet csak később lehet felmérni. A vírus lappangási ideje ugyanis (az esetek 90 százalékában) 5-7 nap, akkor lehet csak reálisan megítélni, hogy az újonnan megfertőződöttek száma csökkenőben van-e.

Predrag Kon epidemiológus arra is kitért, jelenleg arra koncentrálnak, hogy „lenyomják” a görbét, csökkentsék a szövődményes megbetegedések, és növeljék a tesztelések számát. Kihangsúlyozta, a nehézségek a pácienseknél általában két héttel azután jelentkeznek, hogy kimutatták vérükben a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ha a fertőzöttek száma megugrik, megugrik azok száma is, akiknek lélegeztetőgép segítségére lesz szükségük.

Mint mondta mérsékelten optimista a helyzetet illetően, és ki meri jelenteni, hogy az eddigi rendkívüli intézkedésekkel az államvezetés sokat elért a járvány elleni harc vonatkozásában.