2024. április 27., szombat

Szolidaritás és szoros együttműködés

Az EU pénztámogatást nyújt Szerbiának a járvánnyal folytatott küzdelemben

Szerbia az ENSZ Projekttámogatási Hivatalával (UNOPS), valamint az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP) kötött pénzügyi megállapodásnak köszönhetően 15 millió euró használatára kapott jóváhagyást a sürgős igények kielégítésére – áll az elnökség sajtóközleményében. Erről állapodott meg ma Aleksandar Vučić államfő Várhelyi Olivérrel, az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosával folytatott telefonos beszélgetés során.

A sajtóközlemény szerint a felek beszélgetésének témája a koronavírus-járvány, illetve a COVID–19 betegség terjedésének megfékezése volt, valamint az EU támogatása Szerbiának és a Nyugat-Balkánnak.

Várhelyi kiemelte, megvitatják azt is, hogy a 15 millió eurón felül, amit Szerbia rendelkezésére bocsátanak, miként használják fel a megmaradt 20,8 millió eurót, amit az integrációs programokra szántak. A szerb kormány jóváhagyásával mintegy 57,6 millió eurót iranyítanának át, amit egyébként rövid- és középtávú projektek megvalósítására fordítottak volna.

Az elnökség a közleményében rámutat arra, hogy Vučić megköszönte az EU eddigi segítségét és köszönetet mondott az egészségügyi felszerelés gyors beszerzésében nyújtott anyagi támogatásért, illetve ezen felszerelések repülőgéppel való szállítási költségének fedezéséért. Kiemelte, számít az EU támogatására a járvány okozta gazdasági nehézségek elhárításában is.

Megköszönte Várhelyi személyes törekvéseit, és kiemelte, Szerbia az európai úton marad, mindent megtesz, hogy eleget tegyen az elvárásoknak. Kész szolidaritást mutatni azokkal az EU-tagállamokkal szemben is, amelyeket a legnagyobb mértékben sújtja a járvány.

A tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a Nyugat-Balkán és az EU koordinációs intézkedései nélkülözhetetlenek, hiszen a jelenlegi kihívásokra csak szoros együttműködéssel és szolidaritással lehet válaszolni.