2024. április 26., péntek

Felelősségteljesen a kedvencekkel szemben

Állatorvosi javaslatok a koronavírus-járvány idejére

A szabadkai állatvédő egyesületek a közösségi médiában közzétett felhívásukban felkérik a polgárokat, hogy ne szabaduljanak meg kedvenceiktől a koronavírus-járvány ideje alatt sem. Kiírásaik szerint előítéletek születtek a vírus kapcsán, miszerint a házállatok is hordozói lehetnek a megbetegedésnek. A témával kapcsolatban felkerestük Jasmina Šarčevićet, a Happy Vet állatorvosi rendelő állatorvosát.

– A koronavírusnak számtalan formája van. Már sokkal régebb óta létezik egy canine corona nevű vírus is, ami leginkább a beoltatlan kutyakölyköknél jelentkezhet, és az nem veszélyes az emberre. A kölyköknél hasmenést okozhat. A kutyák és a macskák nem hordozói a koronavírusnak. A járványhelyzet miatt ne tegyük ki kedvenceinket az utcára. Igazából az ilyen tett csak egy újabb indokot adhat azoknak, akik amúgy is kidobnák őket – nyilatkozta az állatorvos.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

A szerb kormány szombati ülésén a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében elfogadott új intézkedés szerint a kijárási tilalom idején a továbbiakban a gazdik nem vihetik ki kedvenceiket 20 és 21 óra között 20 perces időtartamra sétálni, ahogyan azt korábban megtehették. Ez leginkább a lakásban élő ebeket érintheti rosszul, illetve azokat az udvarban nevelteket is, amelyeket eddig rendszeresen sétáltattak. A szakemberek szerint minden kutyának ösztönös igénye van a felfedezésre, ezért sétáltatásuk nélkülözhetetlen. A jelenlegi rendkívüli állapothoz igazodva az állatorvosok azt tanácsolják, hogy a lakóépületekben tartott ebeknek a gazdák alakítsanak ki egy sarkot a fürdőszobában vagy az erkélyen, ahol a kutyák megtanulhatnak könnyíteni magukon. Javaslatuk szerint olyan speciális kutyapelenkát is használhatnak erre a célra, amelyet le lehet teríteni, szobatisztaságra nevel, többrétegű és elzárja a szagokat. A többhasználatos pelenkát naponta kell váltani. Javasolják, hogy akik megtehetik, a kijárási időszakban is tegyenek sétákat kedvenceikkel.

Jasmina Šarčević azt is elmondta, hogy ebben a helyzetben is ugyanúgy kell óvni a házi kedvenceket, mint azt az eddigiekben is tették a tulajdonosok.

– A kutyasétáltatás után szappanos vízzel mossuk meg négylábúink mancsait. Nincs szükség erősebb vegyszerek alkalmazására, mert azok károsíthatják kedvencünk bőrrétegét. Ha valaki szeretné, használhat erre a célra speciális, kisállatoknak kifejlesztett samponokat – ajánlja az állatorvos. Hozzátette, hogy a gélalkohol rendszeres használata súlyosan károsíthatja a talpak bőrrétegét, irritációt okozhat, ezért kerülni kell a használatát.