2024. március 19., kedd

Az Egyesült Államokban meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma

Az Egyesült Államokban szombat estére meghaladta a kétezret az új típusú koronavírusos megbetegedés halálos áldozatainak száma - közölte a Baltimore-ban lévő Johns Hopkins egyetem és kórház.

A halottak száma néhány nap alatt megduplázódott: a Johns Hopkins ugyanis szerdán jelezte, hogy a halálos áldozatok száma meghaladta az ezret. A tekintélyes egyetem adatai szerint a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma szombat estig 121 ezer fölé emelkedett.

A halálos áldozatok között van egy csecsemő is. Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker Chicagóban jelentette be, hogy a kisbabánál kimutatták a fertőzöttséget az új típusú koronavírussal, de egyelőre vizsgálják, hogy a kicsinek volt-e esetleg más betegsége is.
Donald Trump amerikai elnök szombaton - Gretchen Whitmer kormányzó kérésére - katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Michigan államot is. Ez azt jelenti, hogy ez a középnyugati állam is anyagi támogatásra számíthat a járvány okozta nehézségek enyhítésére.
Az amerikai tisztifőorvos, Jerome Adams még pénteken jelezte, hogy Michigan legnagyobb városa, Detroit egyike a járvány újonnan kialakuló epicentrumainak, ahol a helyzet az elkövetkező napokban rohamosan romlik majd. Teena Chopra, a detroiti kórházközpont orvosigazgatója szombaton újságíróknak azt mondta: a városban várhatóan súlyosabb lesz a helyzet, mint New York városában. Detroitban szombat estig csaknem 1400 fertőzést regisztráltak, s a kór 31 halálos áldozatot szedett. Egész Michigan államban egyébként szombat estig több mint 3 ezer embernél igazolták a vírusfertőzöttséget, és a vírus okozta betegségbe 92-en haltak bele.
Gyors ütemben terjed a járvány a déli Louisiana államban, amelynek kormányzója, John Bel Edwards a szombaton tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy április első hetében már nem lesz elegendő számú lélegeztetőgép az állam területén.
Ron DeSantis floridai kormányzó már pénteken elrendelte, hogy a Louisianából és New York államból Floridába érkezőknek kéthetes önkéntes karanténba kell vonulniuk. Szombaton a floridai utakon már ellenőrzőpontokat létesítettek, ahol a louisianai rendszámú autókat átvizsgálják.
Rhode Island államban a Nemzeti Gárda tagjai házról-házra járják a tengerpart mentén fekvő településeket, s arra figyelmeztetnek, hogy aki New York államból érkezett oda, annak kötelezően kéthetes karanténba kell vonulnia. Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója ugyanakkor szombaton elrendelte azt is, hogy bármely más amerikai tagállamból Rhode Islandbe érkezőnek karanténba kell vonulnia. Az államban a rendőrség a legfőbb országutakon ellenőrzőpontokat állított fel, ahol a New York-i rendszámú autóknak kötelezően meg kell állniuk, és meg kell adniuk adataikat és elérhetőségeiket.
Hétfőtől a legtöbb amerikai tagállamban kijárási korlátozások lépnek életbe, s mintegy 225 millió amerikainak kell otthon maradnia.