2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Figyelemmel kísérik a svéd modellt

741 koronavírussal fertőzött személy van Szerbiában – Már 13 halottja van a járványnak

Szerbiában ma 15 órakor tartottak sajtótájékoztatót a koronavírus-járvány legfrissebb fejleményeivel kapcsolatban. A tájékoztató elején dr. Darija Kisić Tepavčević epidemiológus ismertette a hivatalos adatokat: az országban 741 koronavírussal fertőzött személy van, az elhunytak száma 13-ra emelkedett. Szerbiában jelenleg 55 személy van lélegeztetőgépen. A gyors tájékoztatás után azonnal az újságírók kérdései következtek.

Predrag Kon járványügyi szakértő arra a kérdésre válaszolva, hogy a szigorító intézkedéseket a szakértői stábbal összhangban hozza-e meg a kormány, elmondta, hogy az egészségügyben dolgozók minden olyan intézkedést, ami az emberi kontaktusok számát csökkenti, támogatni fognak. A háziállatok sétáltatását szerették volna lehetővé tenni a polgárok számára, de sok visszaélés történt, ezért az este 20 és 21 óra közötti kijárási engedélyt törölni kellett. Kon ugyanakkor hozzátette, hogy számos támadás érte a belgrádi vásárcsarnokban kialakított betegellátó központot, az ő véleménye szerint azonban ez a lehető legjobb lépés a járvány hatásos kezelése érdekében. Darija Kisić megerősítette azokat a sajtóinformációkat, miszerint az országban elsőként koronavírussal diagnosztizált páciens teljesen felépült, és elhagyhatta a kórházat. Az epidemiológus szerint az objektív adatok közlése mellett a jó hírekre is fel kell hívni a figyelmet, mert az egészségügyben dolgozó orvosok és nővérek a nap 24 órájában azon dolgoznak, hogy életeket mentsenek. "Be kell tartani az előírásokat. A tesztek csak azt fogják megmutatni, hogyan viselkedtünk az elmúlt napokban" – nyilatkozta Kisić.

Arról nincsenek kimutatások, hogy hány koronavírussal fertőzött egészségügyi személy van az országban, de a szakértők szerint ezek az emberek a koronavírussal a kórház területén kívül kerültek kapcsolatba. A sajtótájékoztató lezárásaként Predrag Kon újságírói kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy figyelemmel kísérik a svédek modelljét is a járvánnyal kapcsolatban, ahol gyakorlatilag csekély számú óvintézkedést tettek. Svédország a nyájimmunitásban hisz, azaz úgy gondolják, rövidebb idő alatt levonul a járvány, ha a minimális korlátozások és nagyobb számú megfertőződések hatására többen átesnek a betegségen és válnak hamarabb védetté.

A témához kapcsolódó más írásainkat itt olvashatják.