2024. április 27., szombat

Egy nap alatt több mint 750 halott Spanyolországban

Több mint 750 ember vesztette életét egy nap alatt a koronavírus miatt Spanyolországban. Ezzel a halottak száma már az ötezret közelíti. A kórházak egyre nehezebben bírnak lépést tartani a vírussal, több orvosi védőeszközből is hiány alakult ki. A hatóságok abban bíznak, hogy a járvány lassan eléri a tetőpontját. Az adatok okot adnak némi reményre:

"Ma 7871 új fertőzöttet regisztráltunk, a teljes esetszám 64059-re emelkedett. Tegnapról mára 14 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, ami illeszkedik a napok óta tartó trendbe, miszerint lassul a járvány terjedése. A mai növekedési ráta az elmúlt 15 nap legalacsonyabb értéke" - magyarázta Fernando Simón, az egészségügyi minisztérium munkatársa és az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója pénteki online sajtótájékoztatóján.

A járványügyi szakember azt is hozzátette, hogy az ismert eseteknél valószínűleg jóval több fertőzött lehet az országban, mivel vannak, akiknél nem okoz tüneteket a koronavírus, a nagyon enyhe tünetekkel rendelkezőket pedig nem tesztelik, és így nem kerülnek be a statisztikába.

A gyógyultak száma mintegy 2300-zal növekedett az elmúlt egy napban, már több mint 9300 ember győzte le a fertőzést Spanyolországban.

Egyre több orvos kapja el a vírust

Az viszont komoly aggodalomra ad okot, hogy más országokhoz képest jóval több egészségügyi dolgozó fertőződik meg Spanyolországban. Több mint 9400 ember esett ki az ellátásból amiatt, hogy kimutatták nála a kórokozót. A szakszemélyzet aránya majdnem 15 százalék a fertőzöttek között. A spanyol kormány az országban élő külföldi, orvosi végzettséggel rendelkező emberek között próbál egészségügyi dolgozókat toborozni a kieső orvosok pótlására.

Az egészségügyi dolgozók között a vírus áldozatainak száma is folyamatosan növekszik. Salamancában a rendőrség és a tűzoltóság közösen tisztelgett az egyik elhunyt orvosnő emléke előtt.

A válságkezelésben részt vevő többi állami szerv soraiban szintén terjed a fertőzés. A belügyminisztérium információi szerint a rendőrök és csendőrök közül mintegy 700-an kapták el a koronavírust, a hadsereg 170 fertőzöttről adott tájékoztatást.

Szigorodó ellenőrzések


A kijárási korlátozások már 13 napja tartanak Spanyolországban a rendőrség pedig szigorúan ellenőrzi ezek betartását: egyetlen nap alatt 80 embert vettek őrizetbe, és 11 ezer bírságot szabtak ki a szabályok megszegése miatt.

A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy a hétvégén megerősítik a közúti ellenőrzést: azok, akik például a nyaralójukba vagy hétvégi házukba utaznak, büntetésre számíthatnak, mivel a lakóhelyet csak munkába járás, bevásárlás, orvosi vizsgálat és kutyasétáltatás miatt lehet elhagyni.

A tömegközlekedésben hatalmas a visszaesés az óvintézkedések következtében. A közlekedési minisztérium arról számolt be, hogy a korlátozások miatt a közutakon a szokásoshoz képest 33 százalékos a forgalom. A távolsági buszok kihasználtsága 3,5 százalék, az elővárosi vonatoké 10 százalék, a többi vasútvonalon pedig 5 százalék. A tárca azt is közölte, hogy a Renfe spanyol vasúttársaság az egészségügyi dolgozók számára ingyenessé teszi a közlekedést a járvány idején.