2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Vajdaságban 41 fertőzött

Megnyitotta kapuit a Fruška gora-i és a zombori karantén

Szerdán 15 óráig Vajdaság területén 41 új koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak, ezek közül a személyek közül 22-őt Újvidéken – jelentette ki tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet hivatalos jelentése szerint, Belgrád, Niš és Valjevo után Újvidék a legveszélyeztetettebb város.

A Vajdasági Klinikai Központ (Dávid Csilla felvétele)

A Vajdasági Klinikai Központban 14 beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel (Dávid Csilla felvétele)

– Ez még nagyobb óvatosságot és távolságtartást kíván mindenkitől, hiszen csak akkor lábalhatunk ki ebből a járványügyi válságból, ha betartjuk a megelőzési és védelmi intézkedéseket. A külföldről hazaérkezőknek külön befogadóközpontokat hoztunk létre. A Tarcalon/Fruška gorán levő Letenka gyermek- és ifjúsági oktatási- és sportközpontból, valamint a zombori laktanyából kialakított karantén is megkezdte működését – mondta a tartományi kormányfő. 

Kiemelte, naponta segítenek a kevésbé fejlett önkormányzatoknak a legalapvetőbb igények kielégítésében. Huszonhárom önkormányzat számára 111 millió dinárt különítettek el azoknak a nyugdíjasoknak a támogatására, akiknek a havi jövedelme kisebb 30.000 dinárnál. Ezeket az intézkedéseket Vajdaság más településein is végrehajtják.

– Órási segítséget jelent a Kínai Népköztársaság támogatása, ami Aleksandar Vučić elnök és Hszi Csing-ping kínai elnök baráti kapcsolatának eredménye – húzta alá Mirović és hozzátette, a kínai szakértők ma Újvidékre látogatnak, hogy feltérképezzék a Vajdaság Klinikai Központ osztályát.

A tartományi kormány közleménye szerint a Vajdaság valamennyi egészségügyi intézményében elegendő mennyiségű védőeszköz van a koronavírus járvány leküzdéséhez. Dr. Stokić Edit, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatónője elmondta, amikor a fertőzés felütötte fejét Kínában, tehát még a járvány kezdetén, a központ már akkor elkezdte az ilyen helyzetekhez szükséges védőeszközök beszerzését, ezért készen állt, amikor országunkban is megjelent a vírus. A Vajdasági Klinikai Központban 14 beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel.

– A szükséges védőeszközök rendszeres szállítása folyamatban van mind központunk, mind a többi vajdasági egészségügyi intézmény számára – jelentette ki az igazgatónő. Hozzátette, a klinika felkészült nagyobb számú beteg ellátására is. Kidolgozott stratégiájuk van a járvánügyi helyzet kezelésére, emellett elegendő ovos és felszerelés áll rendelkezésükre. Kiemelte, a klinikán szigorúan betartják a vírus terjedése ellen bevezetett óvintézkedéseket.

– A szülészeti osztályon 426 csecsemő jött világra március 6-a, azaz az első koronavírusos beteg észlelése óta – mondta az igazgató. Kitért arra is, hogy a Klinikán ápolt betegek közül négy súlyos állapotban van, őket lélegeztetőgépekre kapcsolták. Ezeknek a betegeknek a kezelését 24 órás felügyelet alatt tartja egy multidiszciplináris orvoscsapat, más képzett egészségügyi szakemberekkel együtt.