2024. április 26., péntek

Sport a mai napon

Papp László

A sok híres magyar sportoló közül, Puskás Ferenccel együtt, Papp László neve számít világszerte a legismertebbnek. Minden idők egyik leghíresebb öklözője, amit a WBC (Bokszvilágtanács) „a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának” 1989-ben odaítélt öve is tanúsít.

Papp László 1926-ban a mai napon született Budapesten, és ott is élt 2003. október 16-án bekövetkezett haláláig. Ökölvívással 1942-ben a MOM gyár szakosztályában kezdett foglalkozni egyik iskolatársa, Krebs Lajos rábeszélésére. Négy magyarországi csapat tagja volt, amelyek színeiben hét országos egyéni címet nyert, kétszer volt továbbá amatőr Európa-bajnok, míg a világhírnevet azzal szerezte, hogy ő volt az ökölvívás első háromszoros olimpiai bajnoka. 1948-ban Londonban közép-, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben pedig nagyváltósúlyban nyerte el az aranyérmet. Ezt a bravúrt azóta csak két kubai, Teofilo Stevenson és Felix Savon ismételte meg. 1957-től felcsapott profinak, és Európa-bajnok lett, de máig nem tisztázott politikai okokból nem engedték megküzdeni a világbajnoki címért.

A három olimpiai szereplésén a legszorosabb meccse a legutolsó volt a Puerto Ricó-i José Torres ellen, aki később hivatásos világbajnok lett. Papp az olimpiákon a pontozók szerint csak egy menetet veszített el, éppen a Torres elleni 1956-os döntőben.

A szurkolók körében Paplacinak, ökölvívókörökben pedig Görbének becézett öklöző profiként, nagyobbára Bécsben, 29 meccset vívott, ebből 27-et megnyert, s csak kettő végződött döntetlennel. Profinak csakis azért állhatott be, mert a határtalan népszerűsége miatt a befolyásos politikus, Marosán György is támogatta, az egyetlen vereséget pedig szorítón kívül szenvedte el, amikor Biszku Béla külügyminiszter tudatta vele, hogy nem kaphat kiutazási vízumot az USA-ba, és azonnal fejezze be a pályafutását. Bokszviszonylatban érdekes, hogy Biszkut „a puha diktatúra kemény öklének” nevezték.

Papp, aki legnagyobb sikereit Adler Zsigmond mesteredző irányítása alatt jegyezte, később maga is elismert edző lett, és a nevéhez fűződnek Gedó György és Kovács István sikerei is.

Papp László az ökölvívás Hírességek Csarnokának tagja, Budapesten két szobra áll, és róla nevezték el az ország legismertebb sportcsarnokát is. Pappról, aki pályafutása során 55 meccset úgy nyert, hogy ellenfelét az első menetben ütötte ki, számos legenda keringett. A legismertebb talán, hogy egyszer feleségével a Gellért-hegyen sétálva huligánok csoportja támadta meg, akik nem ismerték fel, és ő mindet kiütötte.