2024. április 27., szombat

Minden körzetben vannak fertőzöttek

A Tartomány támogatást küld a nyugdíjasoknak járó csomag beteremtése érdekében a kevésbé fejlett községekbe

Hatalmas bűntett vette kezdetét népünk ellen huszonegy évvel ezelőtt, akkor indult a NATO hadművelete, Szerbia bombázása, emlékeztetett az évfordulóra mai sajtótájékoztatója kezdetén Igor Mirović tartományi kormányfő, aki megemlékezett minden hősről, aki az életével fizetett ebben az országunk ellen folytatott akcióban.

Közölte, ma annyiban nehezebb a helyzetünk, hogy láthatatlan ellenféllel kell megvívnunk a harcot. A koronavírus okozta helyzet javítása érdekében a vajdasági kormány olyan döntést hozott, hogy összesen 111 millió dinárral segítik a kevésbé fejlett önkormányzatokat abban, hogy a 30 ezer dinárnál alacsonyabb nyugdíjat kapó polgárok számára be tudják teremteni az elsősorban élelmiszert, alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó segélycsomagokat. A fejlettebb önkormányzatoknak ezt maguknak kell megtenniük, a Tartomány összesen 23 községet dotál, tegnap 50, ma újabb 61 millió dinár odaítéléséről hoztak döntést, ismertette Mirović.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Nagybecskereken sokan nem tudtak hozzájutni ivóvízhez az elmúlt napokban, számos kritika érkezett az ellátással kapcsolatban, ezért a tartományi adminisztráció úgy döntött, hogy összesen 30 ezer liter palackozott, másfél literes kiszerelésbe csomagolt vizet juttat el legkésőbb ma 15 óráig a városba. Mirović azt mondta, arra számít, hogy az önkormányzat maga is tesz majd lépéseket ennek a problémának a felszámolása érdekében, a most érkező vízmennyiség néhány napi szükségletek kielégítésére lesz elegendő.

Nagykikindát is segíti a Tartomány, az észak-bánáti város a koronavírus terjedésének egyik gócpontja volt, ezért ott már több mint egy hete bezártak az éttermek és kávézók, teljes karantént vezettek be a településen. Most hétmillió dinár összegben juttatnak el oda támogatást a lakosság legszegényebb rétegének megsegítése érdekében, jelentette ki a tartományi kormányfő. Megítélése szerint a nagykikindai karantén meghozta a várt eredményeket, ma már nem lehet azt mondani, hogy ebből a városból terjed a koronavírus.

Mirović közölte, hogy értekezett a köztársasági elnökkel és a szerb kormány vezetőjével is, állandó a védőfelszerelés eljuttatásának folyamata a vajdasági egészségügyi intézményekbe, tegnap 15 ezer védőmaszk és -öltözék érkezett. A legfontosabb az egészségügy megvédése, az ott dolgozók biztonságának szavatolása, tette hozzá. Emlékeztetett, hogy az egészségügyi dolgozók megsegítésére folyószámlát nyitottak (dinárszámla: 840-5048741-67, devizaszámla: 840-324771-83), melyre a polgárok és a cégek is befizethetnek támogatást, az illetékes titkárság csapata dönti majd el, mely dolgozók érdemlik meg a segítséget, kik azok, akik a leghátrányosabb helyzetben vannak, legtöbbet dolgoztak.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A sajtótájékoztatón dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, most már Vajdaság mind a hét körzetében vannak fertőzöttek, a tartomány területén 276 tesztet végeztek el, 36 esetben pozitív lett a mintavizsgálat. Dél-Bácskában 14, Nyugat-Bácskában 1, Észak-Bácskában 2, Dél-Bánátban 6, Közép-Bánátban 3, Észak-Bánátban 7, Szerémségben 3 megbetegedést regisztráltak. A Vajdasági Klinikai Központ járványügyi osztályán jelenleg 13 beteg fekszik, hárman súlyos állapotban, lélegeztetőgépen vannak, két nagykikindai és egy újvidéki személy. Az új és a korábbi esetek kapcsolatait is figyelik a szervek, 5.500 személyt tartanak jelenleg ellenőrzés alatt az elrendelt izoláció miatt. Gojković azt mondta, úgy kell viselkednünk, mintha valamennyien fertőzöttek lennénk, ez a leghatékonyabb módja a vírus terjedése megelőzésének. Közölte azt is, hogy az újvidéki klinikán végzik a továbbiakban a vajdasági polgárok tesztelését.

Nyitókép: Fotó: Ótos András