2024. április 27., szombat

Rebić: Egy nap alatt több mint kétszázan szegték meg a házi elkülönítést

Eddig három ember ellen indítottak eljárást pánikkeltés és álhírek terjesztése miatt

Vladimir Rebić, a szerb rendőrség igazgatója szerint az éjjel 112 polgár szegte meg a kijárási tilalmat, és hétfőn a mintegy 20 ezer házi elkülönítésben levő ember közül 218-at nem találtak a megadott címén.

A Szerbiai RTV-nek kijelentette, hogy a rendőrség kezdetben csak figyelmeztette a kihágások elkövetőit, de mostmár eljárást indít mindazokkal szemben, akik megszegik a kijárási tilalmat. Az esetek száma csökken, miután több közéleti személyiség is a rendelet szigorú betartására szólított fel. Hozzátette, a rendőrség telefonon ellenőrzi, otthon tartózkodnak-e mindazok, akik házi elkülönítésre kényszerülnek. Ezenkívül a gyanús eseteket is ellenőrzi. A házi elkülönítésben levő polgárok közül az intézkedés foganatosítása óta 511 esetben indítottak szabálysértési eljárást, 100 embert pedig bebörtönöztek. Eddig három ember ellen indítottak eljárást pánikkeltés és álhírek terjesztése miatt.

Az országon átutazó teherforgalomról elmondta, hogy ezek a járművek csak a meghatározott helyeken állhatnak meg, egyébként a következő határátkelőig csoportosan kell haladniuk. 

A repülővel érkező utasokat az egészségügyi- és a határrendőrség választja szét, attól függően, milyen területről érkeznek, és ez alapján határozza meg számukra a vesztegzár időtartamát.