2024. március 28., csütörtök

Figyeljünk a rászorulókra

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete folyamatosan informálja a lakosságot – Önkénteseket toboroznak – Továbbra is működik a népkonyhaprogram

A veszéllyel járó helyzetekben fontos az előrelátás is. A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete már a rendkívüli állapot bevezetése előtt intézkedéseket foganatosított a járvány veszély miatt. Elsősorban a lakosság informálására helyezték a hangsúlyt, de az iskolák felkészülését is segítették – számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

A 65 évesnél idősebb személyek házhoz kapják a napi egytálételt (Fotó: Lakatos János)

A 65 évesnél idősebb személyek házhoz kapják a napi egytálételt (Fotó: Lakatos János)

– Amint a koronavírus terjedése felmerült az országban is, megkezdtük a lakosság informálását a Facebook-oldalunkon keresztül. Elsődleges feladatunknak tartjuk az emberek pontos és hiteles informálását. Ez a tájékoztatás folyamatos, ezért az érdeklődők bármikor fordulhatnak hozzánk a járvánnyal kapcsolatos információkért. A rendkívüli állapot bevezetése előtt a község iskoláit elláttuk olyan higiéniai szerekkel, például fertőtlenítőszerekkel, szappannal és más tisztítószerekkel, amik jelenleg nagyon fontosak – számolt be a titkár.

A rendkívüli állapot bevezetése nemcsak pluszfeladat a Vöröskereszt számára, de egyben azt is jelenti, hogy számos eddigi tevékenységét fel kellett függeszteni – tudtuk meg Fontányitól.

– A tervezett és rendszeres aktivitásainkat meghatározatlan időre elhalasztottuk. Gondolok itt az iskolás gyerekekkel való foglalkozásra és más képzéseinkre. A járványveszély miatt külön hangsúlyt fektettünk az önkénteseink képzésére, akik ki vannak téve a felhasználókkal való kapcsolatnak. Fontos, hogy tudják, mit tehetnek a saját és környezetük biztonsága érdekében. A lakosság informálása mellett elindítottunk egy önkéntes jelentkezési programot is. Aki úgy érzi, hogy szeretné segíteni a közösségét és csatlakozna a munkánkhoz, az jelentkezhet a Vöröskereszt községi szervezetében. Elsősorban online várjuk a jelentkezéseket, a Facebook-oldalunkon keresztül. Amint konkretizálódnak az igények a lakosok segítésére, úgy fogjuk értesíteni a jelentkező önkénteseket – mondta el titkár.

A Vöröskereszt községi szervezetének legtömegesebb tevékenysége a népkonyhaprogram. Ezt szerencsére nem függesztették fel, viszont változásokat vezettek be.

– A népkonyhaprogram a rendkívüli állapot bevezetése miatt csak egy napot szünetelt. Erre azért volt szükség, hogy egy kis időt nyerjünk a feladat legmegfelelőbb kezeléséhez. Fontos változás, hogy az idős, 65 év feletti lakosoknak házhoz szállítjuk a meleg ételt. Egyelőre minden munkanapon, de lehet, hogy ez változni fog. Az is lényeges, hogy idős felhasználóink számára biztosítottunk egyszer használatos edényeket, ezért nincs szükség az ételhordóikra. Ezt a lépést elsősorban higiénia okok miatt vezettük be, és mert szeretnénk az egészségüket megőrizni – fogalmazott a titkár, majd végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy segítsük a környezetünkben lévő rászorulókat.

– Felhívom minden ember figyelmét, hogy ebben az időszakban különösképpen legyünk szolidárisak egymás iránt, de főként az idős lakosok iránt. Mielőtt bárhová is jelentkeznénk, előbb figyeljük meg a saját környezetünket, hogy ott kinek tudunk segíteni. Vannak-e a szomszédságban, az ismerősök között olyan magányos személyek, akik nem kapnak megfelelő segítséget, támogatást. Keressük fel ezeket az embereket, de a telefonos kapcsolattartás is sokat számít. A lehetőségeinkhez mérten próbáljuk segíteni a rászoruló embereket – fogalmazott Fontányi Andor.

NINCS ÜGYFÉLFOGADÁS

A Komunál Közvállalat a rendkívüli állapot miatt felfüggeszti a személyes ügyfélszolgálatot. A polgárok a különböző meghibásodásokat a következő telefon- számokon jelenthetik be: Kishegyes – 024/4731-320, Szikics – 024/4735-333, Bácsfeketehegy – 024/4738-813.