2024. április 27., szombat

Játszani jó

Kocsmakvíz az átlagos hétköznapi esték ellen

A pubquiz magyarul bárkvíz, vagy kocsmakvíz alapvetően egy kvízjáték, amit jellemzően bárokban, kávézókban, pubokban tartanak meg minden héten. A legkisebb bároktól kezdve a legnagyobb szórakozóhelyekig, kissé eltérő szabályokkal, mindenhol játsszák a világban. A műfaj az esős, borús angolszász vidékről ered, ahol a kocsmakultúra nagy múltra nyúlik vissza. A bús időjárás miatt sokan egy korsó sörben keresik a jókedvet. És ha már úgyis a fél falu összegyűlt, akkor miért is ne játszanának valamit, így kezdődött az egész. Az elmúlt években Vajdaságban is elterjedtek a kvízesték, amiket Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Újvidéken és Temerinben rendeznek rendszeres jelleggel. A játékra az átlagos kvízjátékokkal szemben nem egyéni játékosok nevezhetnek, hanem csapatok versenyeznek egymással.

Esténként legfeljebb 16 csapat mérheti össze tudását (Fotó: Ádám Jennifer)

Esténként legfeljebb 16 csapat mérheti össze tudását (Fotó: Ádám Jennifer)

A temerini Papa Pubban 2017 novemberében szervezték meg az első kvízestét, azóta már hagyományosnak számít a kedd este megrendezésre kerülő összejövetel, amelyen a fiatalok mellett az idősebb korosztály is szép számban képviselteti magát.

– A kvízre öt-hat fős csapatokkal lehet jelentkezni. Ez az optimális létszám, ennél lehetnek kevesebben és többen is. Utóbbi esetben azonban nem részesülhetnek nyereményben, mert ugye többen többet is tudnak, ami nem igazságos a többi csapattal szemben. A részvételi díj 150 dinár fejenként, amiből a nyereményeket fedezzük. Természetesen a nagy érdeklődésre való tekintettel idejében be kell jelentkezni, hiszen elég gyorsan telt házat hirdetünk – mondta el Gyurik Attila, a kvíz vezetője.

A megmérettetés hét körre oszlik: általános kultúra, földrajz, történelem, sport, zene, film, a hetedik forduló pedig mindig variálódik, lehet étel, ital, biológia, irodalom, utoljára pedig az egyiptomi mitológiára épült.

Témakörökön belül tíz fejtörő kérdésre kell megadni a helyes választ. A kérdések sok témát érintenek, így senki nem érezheti magát sem túl okosnak, sem túl butának. A kérdések között megjelenik a popkultúra, a divat, emellett rajzfilmhősök, valamint híres személyiségek is.

Leginkább baráti társaságok jelentkeznek (Fotó: Ádám Jennifer)

Leginkább baráti társaságok jelentkeznek (Fotó: Ádám Jennifer)

A játék témakörönként halad, a kvízvezető két nyelven – szerbül és magyarul olvassa fel a kérdéseket, majd összegyűjti a válaszlapokat. Minden kör után a nyertes csapat tagjai különböző jutalmakban részesülnek, a végén pedig a legjobb csapat italnyereményt kap.

– Először 2016-ban Amerikában találkoztam a műfajjal, kínt kéthetenként jártunk kvízestre. Láttam, mennyire jó dolog is ez, miután hazajöttem, Újvidéken is részt vettem ilyen esteken. Hamarosan eszembe jutott, hogy ez Temerinben is működne. Megbeszéltem a pub tulajdonosával, akinek szintén tetszett az ötlet, így megrendeztük az első kvízt. A műfaj hamar népszerű lett, először az ismerősök, majd az ismerősök ismerősei körében, és rövid időn belül telt házat hozott. Rengeteg munkát és új ötleteket vittünk a játékba, így mostanra egy teljesen kiforrott játékmenetet sikerült kidolgozni – emelte ki a kvízmester.

A bárkvíz egy remek lehetőség, hogy egy baráti kör találkozzon, összejöjjön, közösen gondolkozzon, játsszon és néhány órára ne nézze a mobiltelefonját, hiszen a játék alatt ez tilos is.

Bohócki Zoltán és csapata (Fotó: Ádám Jennifer)

Bohócki Zoltán és csapata (Fotó: Ádám Jennifer)

– A lényeg abban rejlik, hogyan állnak össze a csapatok. Érdemes a csapatba bölcsész és reál érdeklődésű tagokat is választani. Ha olyan csapat van, amely tagjainak egy az érdeklődése, akkor csak egy-két témakörben jók, persze így is nyerhetnek abban a kategóriában, de a főnyereményre nincs esélyük.

Igyekszek olyan kérdéseket írni, amiket, ha nem is tud rögtön az ember, egy kis gondolkodás után ki lehet következtetni. Egész nap a kérdéseken gondolkodom, például ha elolvasok egy hírt, abban már rögtön kérdést látok, ha filmet nézek, akkor megkérdezem, ki a főszereplő, vagy a rendező. Folyamatosan nyitott szemmel járok, bárhol bármi szembe jöhet, ami jó kérdés lehet. Persze a lexikális tudást sem hanyagolom el, de a kvízek nem úgy készülnek, hogy felcsapom valamelyik enciklopédiát. Sokkal inkább igyekszek vicces, a mindennapi életből kiragadott érdekességekre rákérdezni – ecsetelte Attila.

A kvízestre helyszűke miatt körülbelül tizenhat csapat tud jelentkezni, ez nagyjából nyolcvan embert tesz ki. Folyamatosan új tagokkal bővül a kör, ugyanakkor nagyon sok visszajáró csapat is van. Vegyesen vannak szerb és magyar csapatok is.

A fődíjra mindenkinek esélye lehet (Fotó: Ádám Jennifer)

A fődíjra mindenkinek esélye lehet (Fotó: Ádám Jennifer)

Öt-hat fős csapatok versengenek (Fotó: Ádám Jennifer)

Öt-hat fős csapatok versengenek (Fotó: Ádám Jennifer)

– Közel egy éve járunk ide rendszeresen a barátaimmal. Ez az egyik leginteraktívabb módja annak, hogy szórakozzunk, ráadásul közben még enni és inni is lehet. Úgy kezdődött, hogy megemlítettem a többieknek, akiknek rögtön megtetszett az ötlet. Én korábban is jártam, de szerettem volna egy olyan állandó csapatot, amely a szűkebb baráti körből áll. Jelenleg tizenpáran vagyunk, és mindig az jön, aki ráér. Nem készülünk különösképp, van aki átnézi a földrajzot, a sporthíreket, illetve követjük az aktuális eseményeket. Legerősebbek általános kultúrából vagyunk – mondta Bohócki Zoltán résztvevő.

A feladatok megoldásához széles tudás, műveltség és tájékozottság szükséges. A játék hangulata azonban minden egyes résztvevő számára feledhetetlen estéket nyújt. Aki egyszer részt vesz a kvízesten, az legközelebb is eljön, hiszen a játék függőséget okozhat, arról nem is beszélve, hogy egészen más fényben tűnnek majd fel a teljesen átlagosnak induló keddi napok. Érdemes legalább kipróbálni, hiszen jó a társaság, lehet barátkozni, sörözgetni, emellett mindig új dolgokról lehet hallani.

A beszélgetés a szükségállapot bevezetése előtt készült. Most ideiglenesen az országos rendelkezésekkel összhangban szünetel a kocsmakvíz, de amint visszaáll az élet a rendes kerékvágásba, folytatják a népszerű szórakozást és szórakoztatást.