2024. március 28., csütörtök
A PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY MENTORPROGRAMJÁNAK DÍJAZOTTJAI (2.)

Együtt nagyok és erősek

Dankó Dénes: vállalkozó, csapatvezér, feladatok megoldója

A Kárpát-medencében egyedülálló mentorprogramot indított a Prosperitati Alapítvány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületével együttműködve, illetve a Design Terminal szakmai felügyeletével. A program célja egy vajdasági mentorhálózat kialakítása, melyben a vajdasági vállalkozók együttműködését, és a szakmai támogatást erősítik. Az első ciklus tavaly vette kezdetét, mintegy 55 mentorált és 25 mentor teljesítette sikeresen a több hónapig tartó képzést. A résztvevők olyan kezdő, fejlődő vállalkozók voltak, akik a gazdaságfejlesztési program kedvezményezettjei vagy a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének tagjai.

A legösszetartóbb csapat díját Méhes Béla adta át, Csonka Attila, Dujmovics Krisztián, Szél László, és Dankó Dénes

A legösszetartóbb csapat díját Méhes Béla adta át, Csonka Attila, Dujmovics Krisztián, Szél László, és Dankó Dénes

A több hónapig tartó mentorprogram mentorbállal, annak keretében pedig egy díjátadó ünnepséggel zárult, melyen hat díjat osztottak ki a program résztvevői között. A legösszetartóbb csapat díját Dankó Dénes mentor és három mentoráltja, Dujmovics Krisztin, Szél László és Csonka Attila érdemelték ki.

Dankó Dénes a megszerzett külföldi tapasztalatait követően visszaköltözött a szülőföldjére, és Szabadkán nyitott vállalkozást. Mint lapunknak elmondta, talán az egyik legjobb pillanatban tette ezt, hisz turisztikai vállalkozásával egy űrt töltenek be az idegenforgalmi piacon.

– Még főiskolás koromban kezdtem el a turizmusban dolgozni. Budapest utcáin órabérért szórólapokat osztogattam, amik különböző fesztiválokat, programokat, látványosságokat hirdettek. Ezt követően szépen lassan elkezdtem bejárni a ranglétrát ezen a szakterületen, voltam idegenvezető, telepített idegenvezető hat különböző országban, majd elvégeztem egy turisztikai szakmenedzseri képzést és irodákban dolgoztam referensként. Akkoriban voltak a pekingi olimpiai játékok, sok munkánk volt, majd ezt követően jött a gazdasági világválság, és nagyon sok cég tönkrement Magyarországon is, ami miatt profilt kellett váltanom. A későbbiekben kiderült, hogy mégiscsak a turizmus az, ami számomra fontos. 2012 környékén visszatértem a céghez, aminél korábban dolgoztam. Kedvező helyzet állt be, és értékesítési igazgató lettem, rengeteg országba szerveztünk utakat, illetve beutaztatással is foglalkoztunk, leginkább a közel-keleti országokból érkező turistáknak szerveztünk magyarországi túrákat. Itt nagyon sok tapasztalatot szereztem. Egy idő után úgy döntöttem pár barátommal, hogy saját céget alapítunk, amivel ugyanezt a tevékenységet folytattuk. Ez a vállalkozás gyorsan ívelt felfelé, mert kevés hasonló cég használt olyan technikai megoldásokat, mint amilyen például a webes értékesítés. A konferenciaturizmus tekintetében ez különösen bevált. A cég hirtelen nagyra nőtt, a feladatok elvégzését nem tisztáztuk egymás közt a partnereimmel, és annak érdekében, hogy a barátság megmaradjon, eladtam a barátomnak a részesedésem. Ekkor úgy döntöttem, hogy hazaköltözöm Szerbiába, és itthon nyitottam céget 2016-ban.

Milyen piaci rést tölt ki a vállalkozásával?

– Észrevettem, hogy az idegenforgalmi irodák 95 százaléka kiutazásokat szervez, de nem nagyon aknázták ki a beutaztatás lehetőségét. Emiatt a piaci rés miatt nyitottam meg az Alpha Travel SEE vállalkozást. A magyarországi, a Kárpát-medencei magyar ajkú utazóknak egy vajdasági, szerbiai utazásszervező platformot hoztunk létre, aminek Szerbia Magyarul portál a neve. Ennek elsődleges célja Vajdaság, Szerbia népszerűsítése, információkkal szolgál a turistáknak arról, hogy mi található a térségben és az országban. Magyar nyelvű asszisztenciát biztosítunk a weboldalon, az üzleti kommunikációnál és a vendégfogadásnál is. Profi, képzett magyar idegenvezetőkkel dolgozunk, éttermeket, szálláshelyeket, transzfercégeket kínálunk és próbáljuk Vajdaságot népszerűvé tenni az idegenforgalmi piacon. Láthatjuk, hogy Erdély nagyon népszerű, a magyar utazóközönség zöme már járt is ott, most pedig a vajdasági területre szeretnénk a figyelmüket fordítani. A magyar nyelvű asszisztenciát nemcsak a „rajtunk keresztül" utazó turisták igényelhetik, hanem bárkinek mankóul szolgálhat, akinek utazással kapcsolatos segítségre van szüksége. Ezzel is barátságosabbá és vendégszeretőbbé szeretnénk tenni Vajdaságot.

Milyen perspektívát lát Szerbiában, Vajdaságban az idegenforgalom szemszögéből?

– A 90-es évek elég csúnyán összemaszatolták a „Szerbia brandet", és még sokan tartanak ettől a térségtől, mert azt hiszik, hogy nem biztonságos. Körülbelül három éve annak, hogy megindult a magyarországi forgalomnövekedés. Első évben 18 százalékos, aztán 24, most pedig 34 százalékos a látogatottságunk növekedése. Egyre több vendégéjszaka valósul meg, bízom abban, hogy még többen járják be a történelmi Magyarország látnivalóit, vagy például a fővárosunkat a magyar idegenvezetőink segítségével. Szándékom az itt tevékenykedő szolgáltatókat összehozni egy összehangolt közös cél érdekében, és egy eszközt biztosítani a kommunikációhoz, hogy minőséget nyújtsunk, ami nem csak a magyar-, hanem a világpiacon is megállja a helyét. Utazásszervezői engedéllyel is rendelkezünk, ami nélkülözhetetlen a szabályszerű működéshez, egyelőre mi vagyunk az egyetlenek ezzel Vajdaságban. Szeretném, ha mások is rendelkeznének vele, mert egy potenciális 10 millió fős piacról van szó, az igények kielégítése pedig nem kis feladat. Amikor hazaköltöztünk, felvettük a kapcsolatot a hazai vállalkozókkal. Kiderült, mindamellett, hogy űrt töltünk ki a cégünkkel, a Prosperitati Alapítvány 2019-től a turizmust is elkezdte támogatni. Kapcsolatba kerültem velük, próbáltam a saját szakmai tapasztalatomat átadni és javaslatokat tenni, jó közöttünk az együttműködés. Mint kiderült, csak három magyarul beszélő, tanúsítvánnyal rendelkező idegenvezető állt a rendelkezésünkre, akik tele voltak munkával, tavaly viszont hatalmas igény volt az utazásainkra, és az idegenvezetőkre. Nem akartam akármilyen idegenvezetőkkel együtt dolgozni, nehogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Mint kiderült, azért nincs több képzett szakember, mert nem volt magyar nyelvű idegenvezetői képzés. A Prosperitati e mögé állt, már működik a vizsgáztatás, ha megvan a megfelelő tudásuk, a jelentkezők elvégezhetik a vizsgát. Huszonhét jelentkező volt, most pedig 10 idegenvezető fog levizsgázni, azaz dolgozhatnak. A vizsga szinte teljes költségét állja az alapítvány, és ilyen új kiírásra számíthatunk októberben is. Buzdítanék minél több embert a jelentkezésre, hisz ez által többüknek állandó munkát biztosíthatunk, vagy akár időszakosan alkalmazhatjuk őket. Az idegenvezetők nagyon jól keresnek, 10 nap alatt akár több mint 800 eurót is kaphatnak főszezonban.

A legösszetartóbb csapat díját kapta az ön által mentorált csapat a Prosperitati Alapítvány által indított Mentorprogram díjátadóján. Folytatni fogja-e a vállalkozások mentorálását?

– Nagy megtiszteltetés volt, amikor felkértek, hogy legyek a Mentorprogram egyik mentora. Igaz, először mentoráltnak jelentkeztem, de valószínűleg egy időben toborozhatták a mentorokat és a mentoráltakat, mert pár órára a jelentkezésem után már hívtak is az alapítványtól, hogy felkérjenek a mentorok sorába. A program összehozta a helyi vállalkozókat, magam is sokat tanultam a többi vállalkozótól. Egy olyan lehetőséget teremtett, mely során nem csak ismerkedtünk, hanem össze is barátkoztunk a többi mentorral és mentorálttal. A program keretében hat találkozó volt, képzéseket tartottak, a mentoráltak házi feladatokat is kaptak, és igen komolyan vették a munkát. Személyemből kifolyólag nem tudok egy munkát sem félkészen letudni, vagy rendesen csinálom, vagy sehogy. A házi feladatok és a találkozók között elfordult, hogy eltelt egy-két hónap, de kéthetente keddenként online meetingeket tartottunk. Volt, hogy csoportosan, volt, hogy egyenként. Megvitattuk az adott problémát és az üzleti segítségen kívül jó barátok is lettünk. Csapattal nyertük el a díjat, én is sokat tanultam tőlük. A későbbiekben is együtt fogunk működni, hisz a vállalkozásainknak szüksége van egymás szolgáltatásaira. A programnak nem ez volt ugyan a célja, de ez született belőle.

Csapatvezér, mentor, feladatok megoldója. Ilyeneket lehet olvasni, ha az internetes keresőbe beírjuk a nevét. Úgy tűnik, akárhol megfordul, mindenhol azonnal vezérszerepbe kerül.

– Erős csapatot gyűjtök magam mellé, és olyan emberekkel szeretek dolgozni, akik a maguk pozícióján a legjobbat hozzák ki magukból. Hiszek abban, hogy rendszerbe szerveződve tudunk eredményesen dolgozni. Ha bármelyik fogaskerék kiesik, akkor a másik tudja, hogyan kell az adott feladatokat elvégezni, tovább működtetni a gépezetet. Szívesen használjuk az internetes technológiát, ami elősegíti, hogy globális cégként működjünk. A munkatársaink sokszor huzamosabb ideig külföldön tartózkodnak, és a webes felületek segítségével bárhol elláthatják saját feladataikat. Együtt leszünk igazán nagyok és erősek, ha ezt én fogom tudni a továbbiakban is összefogni, annak örülnék a legjobban. Talán az egy évtizedes szakmai tapasztalat az, ami ezt megalapozza. Ez az idő elegendő volt ahhoz, hogy párszor padlót is fogjak, ugyanakkor arra is, hogy meglássam, hogyan lehet valamit igazán jól működtetni. Most szépen haladunk felfelé, nagyon világos céljaink vannak és nem fog bennünket megállítani sem egy járvány, sem egy világválság.
A mentorprogram keretében több szakmai napot is szerveztek a vállalkozóknak, akik többek között üzleti, pénzügyi tervezést, szervezetfejlesztést és marketinget tanultak. Csonka Attila, a Jezero adrenalin vállalat vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy jó barátság jött létre mentorával, nagy tapasztalatra tett szert a találkozások során.

– Elsősorban a mentorunk érdeme ez a díj, mert ő fogott bennünket össze. Nagy lelkesedéssel, nyitottsággal, érdeklődéssel volt a csapat iránt. Minden mentornap alkalmával házi feladatot kaptunk, amit átnézett, személyesen megkeresett bennünket és javaslatokat tett a módosításokra. A foglalkozások után is együtt maradtunk és foglalkozott velünk. Gyorsan egymásra hangolódtunk, barátok lettünk, és a későbbiekben is együtt fogunk dolgozni.

– Nem csak mentorként és mentoráltként beszélgettünk, hanem barátként is, illetve a kötelező szakmai napokon kívül is kapcsolatban voltunk egymással, ami mindenképp hozzájárult ahhoz, hogy ebben a díjban részesüljünk. Többször részt vettem a Nemzetpolitikai Államtitkárság különböző rendezvényein, ezért nem volt idegen számomra a profizmusuk, és számítottam az érdekes előadásokra, amiken ezúttal sok újat hallottam. A műhelymunkákon érdekes volt meghallgatni mások megoldásait, amikből tanulhattunk – mondta a csapat másik tagja, Dujmovics Krisztián, a 25 éve működő Internet štamparija temerini vállalat vezetője.

Szél László, a Dielle Design & Print Studio vállalat vezetője elmondta, a kiírásra azonnal jelentkezett, mert nagyon hasznosnak vélte.

– Megérte jelentkezni, hisz nagyon jó, színvonalas előadásokon vehettünk részt. Ismeretségeket kötöttünk. Jó csapatba kerültem, a feladatok elvégzésénél mindenki odatette magát úgy, hogy közben mindenki vezette a saját vállalkozását. A leckék során mindenkinek lehetősége volt saját cégének kielemzésére – osztotta meg velünk tapasztalatait Szél László.

Nyitókép: A legösszetartóbb csapat díját Méhes Béla adta át, Csonka Attila, Dujmovics Krisztián, Szél László, és Dankó Dénes