2024. április 27., szombat

Nincs koronavírus-fertőzött Szabadkán

A város polgárai betartják a kijárási tilalmat és a vonatkozó előírásokat

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának parancsnoka csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, amelyen a járványhelyzet legújabb szabadkai fejleményeiről számolt be. Elmondta, hogy a törzskar szerdai rendelete értelmében minden vendéglátóipari és kereskedelmi tevékenységet folytató létesítmény munkaidejét 18 óráig rövidítették le Szabadka Város területén. Hozzátette, hogy a rendeletet azért hozták meg, hogy ezen létesítmények dolgozói is haza tudjanak érni a kijárási tilalom 20 órai életbelépése előtt.

Bogdan Laban arra kéri a polgárokat, hogy minél kevesebbet érintkezzenek egymással (Fotó: Gergely Árpád)

Bogdan Laban arra kéri a polgárokat, hogy minél kevesebbet érintkezzenek egymással (Fotó: Gergely Árpád)

– Eddig nem volt olyan esetünk, amely a kijárási tilalom be nem tartásával lett volna összefüggésben. Az ellenőrző és rendvédelmi szervek éjjel-nappal figyelemmel kísérik a rendeletre és a kijárási tilalomra vonatkozó előírások betartását – nyilatkozta a polgármester.

Bogdan Laban arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Szabadkai Egészségházak 1-es számú rendelőjét és a Jovan Zmaj utcában lévő 5-ös számú rendelőt kizárólag a légúti panaszokkal jelentkező betegek, és koronavírus-fertőzés-gyanús esetek fogadására alakították át. Elmondta, hogy egy telefonvonalat is létrehoztak, amelynek köszönhetően az elmúlt negyvennyolc órában 186 idős személyhez tudtak eljutni az önkéntesek. A polgármester a lakóközösségeknek azt tanácsolta, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a higiéniára és fertőtlenítsék az épületeket.

– Ami jelen pillanatban a legfontosabb a város számára, hogy nincs egyetlen fertőzött személy sem Szabadkán. Az a személy, aki Szerbiában először megfertőződött a koronavírussal, topolyai illetőségű, akit Szabadkára helyeztek át. Információim szerint ő a napokban már elhagyhatja a klinikai központot. A férfi meggyógyult – mondta a polgármester.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Újságírói kérdésekre válaszolva Bogdan Laban elmondta, hogy eddig több tíz emberen végezték el a koronavírus-tesztet a városban. Azokat a szabadkai polgárokat, akik külföldről térnek haza, a Szabadka területén kívüli három karantén egyikébe utalják. Elhangzott az is, hogy a közvállalatoknak azt javasolják, hogy kezdjék meg saját épületeik, és a hatáskörükbe tartozó területek fertőtlenítését. Hozzátette, hogy hamarosan elkezdik a középületek és a közterületek fertőtlenítését is.

A polgármester a sajtótájékoztató során arra kérte a polgárokat, hogy igyekezzenek minél kevesebbet érintkezni más emberekkel, ügyeiket intézzék otthonról telefonon és elektronikus úton, valamint hogy segítsék a környékükön élő idős embereket, mert csak így győzhető le a láthatatlan ellenség: a koronavírus.