2024. április 27., szombat

Korlátozások a járványveszély miatt

Ülésezett Kishegyes község törzskara – Korlátozzák a vendéglátóipari létesítmények nyitva tartását – Elmarad minden rendezvény a községben – Továbbra is lesznek piacok

Tegnap délben ülést tartott Kishegyes község rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskara, kibővített összetételben. A törzskar megvitatta a rendkívüli állapotra vonatkozó kormányutasításokat, és azoknak megfelelő rendelkezéseket hozott községi szinten. Ennek értelmében több korlátozást is bevezettek – mondta el lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

Továbbra is lesz piac Kishegyes községben (Lakatos János felvétele)

Továbbra is lesz piac Kishegyes községben (Lakatos János felvétele)

– Az egyik korlátozás a vendéglátóipari létesítmények nyitva tartási idejére vonatkozik. Reggel 7-től este 7-ig tarthatnak nyitva a község területén, figyelembe véve, hogy este 20 órától reggel 5-ig kijárási tilalom van érvényben. Azt is határozatba foglaltuk, hogy a boltok, kereskedelmi vállalatok 6-tól 17 óráig lehetnek nyitva. Azt már tudjuk, hogy az iskolák és az óvodák nem dolgoznak, átálltak a távoktatásra. Ki kell hangsúlyozni, hogy felfüggesztettük azoknak a kluboknak és központoknak a működését, amelyekben fiatalok és nyugdíjasok is megfordulnak. A rendkívüli állapot miatt tulajdonképpen mindenféle kulturális és sportrendezvény elmarad. A kormány rendelete alapján Kishegyes község mindhárom településén kijárási tilalom lépett életbe a 70 évnél idősebb személyek számára, a nap 24 órájában. Emiatt megszerveztük azokat a csoportokat, amelyek segíteni tudnak ezeknek az idős személyeknek, legyen szó élelmiszerről, orvosságról vagy bármi másról. Ezeknek a csoportoknak az elérhetőségét hamarosan közzétesszük médiában, a Dombos TV-n és az önkormányzat honlapján – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy foglalkoztak azokkal a polgárokkal is, akik 60 évnél idősebbek, de még munkaviszonyban vannak. Nekik, a köztársasági kormány intézkedésével összhangban, távmunkát kell folytatniuk, otthonról.

A törzskaron belül különböző vélemények voltak azzal kapcsolatban, hogy megtartsák-e a piacokat a község területén – tudtuk meg Szűgyitől.

– Végül olyan határozatot hoztunk, hogy a község területén továbbra is meg lehet tartani a piacokat. Természetesen megfelelő óvintézkedéseket is foganatosítottunk, a Komunál Közvállalat dolgozói fertőtleníteni fogják a piacok területét a hetipiacok után. Az ülésen szóba került a temetkezés kérdése is. Ezzel a kapcsolatban az a döntés született, hogy az elhunyt hozzátartozóinak javasoljuk, hogy a lehető legszűkebb körben tartsák meg a búcsúszertartást. Ez utóbbi nem rendelet, mindössze kérés az önkormányzat részéről – mondta a községi képviselő-testület elnöke.

A törzskar ülésén a hadsereg szerepe is szóba került a rendkívüli állapottal kapcsolatban. Erről Szűgyi elmondta, hogy mivel a községben nincs olyan intézmény, amely katonai védelmet igényelne, ezért Kishegyes községben nem lesz jelen a hadsereg. Az éjszakai kijárási tilalmat a helyi rendőrség fogja ellenőrizni.