2024. április 26., péntek

Vigyázzunk egymásra!

A falvakban is várják az önkéntes segítők jelentkezését

A topolyai Rendkívüli Helyzetek Törzskara Kislinder Gábor polgármester vezetésével megbeszélést, majd egyeztetéseket folytatott a helyi közösségek képviselőivel, és abban állapodtak meg, hogy a polgárok – elsősorban a segítségre szoruló, 65 évnél idősebbek – minden nap 7 és 17 óra között egy kijelölt telefonszámon érdeklődhetnek, kérhetnek tanácsot.

Alig volt vevő és eladó a keddi pacséri piacon (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Alig volt vevő és eladó a keddi pacséri piacon (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A topolyai helyi közösségben a 024/715-757-es számot lehet hívni. Önkéntesek jelentkezését is várják, ők is ezen a számon jelentkezhetnek. A helyi közösség önkéntesei azonosítót kapnak, azokat a személyeket, akik nem rendelkeznek azonosítóval, a polgárok ne engedjék be.

A topolyai község több településének vezetői az internet adta lehetőséget is kihasználják. Hétfőn az esti órákban indult be a pacsériakat összefogó kapcsolatrendszer a közösségi hálón, Vigyázzunk egymásra – Čuvajmo jedni druge – Pačir elnevezéssel. A falubeliek pozitívan fogadták a kezdeményezést, többen támogatásukat ajánlották fel a fennálló koronavírusos járványhelyzetben. Az adminisztrátorok felhívták a figyelmet, hogy valamennyi falubeli tag vonja be a csoport tevékenységébe a pacséri ismerőseit, hogy ilyen módon is gördülékenyebb legyen a kommunikáció a lakossággal, illetve az információkat, ha csak lehet, közvetítsék azon polgárok felé, akik nem élnek az internetes közösségi kommunikáció lehetőségével. Szabolcski Szabolcs, a falu tanácselnöke, a helyi törzskar vezetője felelősségteljes hozzáállást kért a falubeliektől, illetve azt, hogy tartsák be az állami szervek rendkívüli állapot alkalmából hozott biztonsági intézkedéseit.

– A válságstáb tagjait a helyi közösség tanácstagjai, a civil szervezetek képviselői, az önkéntes tűzoltók alkotják, illetve azok az önkéntes fiatalok, akik szeretnének az idős polgárainkon segíteni. A feladat az lesz, hogy szükség szerint élelmiszer-beszerzést, vagy a gyógyszertári vásárlást megejtsék. Önkénteseink számára írásos igazolást is kiadunk majd, hogy segítőként tevékenykednek. Azok az egyének, akik koronavírusra utaló jeleket észlelnek magukon, a topolyai sürgősségi ellátás 024/715-514-es elérhetőségén jelentkezzenek – nyilatkozta Szabolcski, aki felhívta a figyelmet a pacséri törzskar mobilszámára is, a 065/961-68-24-es elérhetőségre, amit reggel 7 és 17 óra között tudnak hívni segítségkérés, vagy más észrevétel okán a polgárok. Illetve ezen a telefonszámon, és a közösségi portálon jelentkezhetnek önkéntes szolgálatra is az ifjabbak.

– Nagyon pozitív visszhangja lett a Facebookon alakult csoportunknak. Elérte a célját, hiszen voltak már, akik segítséget kértek rajta keresztül. Pontos nyilvántartásunk nincs, hogy hány 65 évnél idősebb polgár él a falunkban, de az a célunk, hogy mindenkihez eljusson a segítési szándékunk. Ezért az élő szó, a közösségi portál mellett a helyi TV-csatornán keresztül is igyekszünk megszólítani őket, felhívni a figyelmet, hogy az állami szervek rendelkezéseit vegyék komolyan a saját, valamint a közösségük érdekében is – mondta Szabolcski Szabolcs.

A településen keddenként tartják a heti piacot, tegnap a verőfényes napsütés ellenére csupán néhány elárusítóval lehetett találkozni, és a falubeli vásárlókból is alig volt. Mint ahogy a település központjában az ilyenkor megszokottnál jelentősen kevesebb járókelő és kerékpáros haladt át. Az egyik nagyobb forgalommal működő boltban megtudtuk, hogy hétfőn a vevők szinte megrohanták az üzletet, elsősorban a gyümölcsök, a zöldségfélék fogytak el, illetve a kenyeret pár perc alatt szétkapkodták. Az üzletben elmondták, hogy az áru feltöltése folyamatos.