2024. április 27., szombat

Már zajlik az idősek ellátása

A Vöröskereszt önkéntesei segítik a 65 év feletti polgárok bevásárlását, gyógyszereik beszerzését

A Városi Közigazgatás létrehozta hétfőn Hívóközpontját, amelynek célja a 65 évnél idősebb polgárok szükségleteinek nyilvántartásba vétele. Azok a 65 évesnél idősebb polgárok kérhetnek segítséget telefonon, akik más módon nem tudnak élelmiszerhez, gyógyszerhez vagy orvosi ellátáshoz jutni a koronavírus okozta kijárási megszorítások miatt. A segítségnyújtásban a Vöröskereszt önkéntesei és munkatársai vállaltak szerepet, akikhez kedd óta folyamatosan érkeznek bejelentések a kérésekkel kapcsolatban. A segítségnyújtás folyamatáról Siniša Trajkovićot, a Vöröskereszt Szabadkai Szervezetének titkárát kérdeztük.

– Elektronikus levelekben értesítenek bennünket a Hívóközpontból a betelefonáló idős személyek alapadatairól és szükségleteiről. A terepi munka már kedden kezdetét vette, és mindennap zajlik. Szervezetünkben létrehoztunk egy kisebb központot, ahonnan tájékoztatjuk a bejelentkezett polgárokat, útmutatást adunk a segítségnyújtásról. Volontőrjeink csoportokat alkotva mennek ki hozzájuk, listát kapnak a beszerzendő élelmiszerekről, tisztítószerekről, gyógyszerek receptjeiről. Az önkénteseink elmennek a beszerzésre, és 12–24 óra alatt házhoz szállítják ezeket. Két váltásban 20 volontőr dolgozik, a második váltás 19 óráig van terepen a szerdán életbe lépett kijárási tilalom miatt – nyilatkozta lapunknak a szervezet titkára.

A Vöröskereszt dolgozói a kapcsolatfelvételkor javaslatokat tesznek a betelefonálóknak a legszükségesebb eszközök beszerzéséről, megbeszélik a kiszállítás ütemét. A segítséget kérőknek a fentieken kívül más igényeik is vannak.

– Igyekszünk minden kérésnek eleget tenni, az eddigiekben leginkább az élelmiszerek és a gyógyszerek beszerzését kérték tőlünk, viszont az ápolói szolgáltatásokban, a házi kedvencek ellátásában nem tudunk segítséget nyújtani. Erre más intézményeket kell felkeresniük – mondta Siniša Trajković.

A Vöröskereszt önkéntesei a két napja üzemelő segítségnyújtásban két nehézséggel szembesültek.

– A volontőröknek nincs elegendő védőfelszerelése. Nincs elég arcmaszk, kesztyű és fertőtlenítőszer. A másik probléma pedig a nyugdíjasok pénztelensége, hisz nem tudják felvenni a nyugdíjukat, amiből a bevásárlólistán szereplő élelmiszereket megvásárolnák. Reményeink szerint ezek a problémák hamarosan megoldódnak – fejtette ki a szervezet titkára.

A keddi nap folyamán mintegy 60 polgár bejelentkezéséről értesült a Vöröskereszt a Hívóközponttól. Az eddigiekben 30 idős lakoshoz jutottak el, a kérések egyik részét más intézményekhez irányította a szervezet, a másik részét pedig a szerdai nap folyamán látják el.

– Arra kérjük a jótékonykodni és önkénteskedni vágyókat, hogy jelentkezzek szervezetünknél, hogy szervezetten, együtt nyújtsunk segítséget a rászoruló, idős embereknek ebben a helyzetben azért, hogy kiküszöbölhessük a visszaélések lehetőségét. Ilyen helyzetre eddig még nem volt példa, senkinek nincs még tapasztalata. Nem tudjuk, meddig fog tartani ez az állapot, nyitottak vagyunk minden önkéntes jelentkezésére. Az eddigiekben nem találkoztunk visszaélésekkel, de az előző tapasztalatainkból kifolyólag el kell mondanunk, hogy a Vöröskereszt minden önkéntese magán viseli a szervezet logóját – hívta fel a figyelmet Siniša Trajković.

A 024/636-136-os telefonszámot 8-tól 20 óráig hívhatják a segítségkérők, e-mailt a covid19@subotica.rs címre lehet küldeni. Magyar nyelven is hívható a telefonszám, illetve írható üzenet. Ugyanakkor ezeken az elérhetőségeken információt is kaphatnak az ország területén bevezetett rendkívüli állapot kapcsán foganatosított intézkedésekről.

Ételcsomag főtt étel helyett

Szabadka Város válságstábja hétfői határozatának értelmében a Vöröskereszt népkonyhája felhagy a főtt ételek készítésével, tekintettel arra, hogy a felhasználóinak 80 százaléka 60 év feletti. Siniša Trajković elmondta, hogy a népkonyha szolgáltatása és a véradás két olyan tevékenysége a szervezetnek, amelyek nem állhatnak le.

– A népkonyha más rendszerben üzemel, ami azt jelenti, hogy olyan ételcsomagokat osztunk ki az elosztóhelyeinken, amelyek hétfőig elegendőek lesznek a rászorulóknak. Hétfőn pedig minden felhasználó családi ételcsomagot kap, ami az elkövetkező egy hónapra elegendő ennivalót tartalmaz. Egy családi csomagban 10 alapvető élelmiszer van, súlya pedig 13–14 kilogramm. Az egyfős családok egy csomagot kapnak, a kétfős családok kettőt. Ha a felhasználók idő előtt kifogynának az élelmiszerből, lehetőségeinkhez mérten pótolni fogjuk az adagot. Arra kérjük az idősebb felhasználókat, hogy fiatalabb rokonukat, ismerősüket kérjék meg a csomagok felvételére. Amennyiben ez nem lehetséges, igyekezni fogunk a kiszállítás megoldására – mondta a szervezet titkára.