2024. április 27., szombat

Magyarországon év végéig felfüggesztik a hiteltartozásokat

A vállalkozók terheinek csökkentését és hiteltörlesztési moratóriumot rendel el a kormány - erről beszélt Orbán Viktor a második nekifutásra közölt Facebook-videóban.

Szerda reggeli adatok szerint 58 koronavírussal fertőzött ember van Magyarországon. Orbán Viktor sajtófőnőke azt közölte: a miniszterelnök délután háromkor rendkívüli bejelentést tesz a védekezésről a Facebook-oldalán. A videó meg is jelent, de először egyáltalán nem volt hangja, az M1 szerint a hatalmas terhelés miatt.

Orbán Viktor beszél tizennyolcadik évértékelőjén (Fotó: MTI)

Orbán Viktor (Fotó: MTI)

A miniszterelnök a Karmelita kolostor erkélyén húsbavágónak nevezte a döntéseket. Mint mondta, az eltelt hét napban megszervezték Magyarország kollektív önvédelmét, azóta is mindenki 24 órában dolgozik.

A kormányülésen gazdasági kérdésekkel foglalkoztak, mert a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett ezek is fontosak. A világjárvány Orbán szerint ugyanis a munkát is veszélyezteti, ezért olyan kérdésekről döntött a kormány, amelyektől azt várják, hogy a döntésekkel meg tudják védeni a munkahelyeket. Ezek a következők:

Néhány szektor a miniszterelnök szerint súlyos gondokkal küzd: ilyen a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkája. Ebben a körben a munkáltatók járulékfizető kötelezettségét elengedik, a munkavállalók járulékát csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik, június 30-ig.

A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30iig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződést nem lehet felmondani, a bérleti díjat nem lehet megemelni.

Döntéseket hozott a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, hogy a munkaadó és munkavállaló meg tudjon egyezni egymással. Az alaprendeletet ma közzéteszik, a részletszabályokat holnap ismerhetik meg.

A kormányfő péntek késő este jelentette be, hogy az iskolák digitális tanrendre állnak át, és tíz akciócsoportot hoznak létre. Orbán hétfőn az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában közölte: Magyarország a külföldi állampogárok elől lezárja a határait, betiltják a rendezvényeket, a szórakozóhelyek, mozik zárva lesznek, az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák kivételével pedig minden üzlet, étterem és kávézó bezár háromkor.