2024. április 27., szombat

Az egészségházakba csak sürgős esetekben

Elektronikus vénykiállítás

A rendkívüli állapot idejére az újvidéki egészségházakban beszüntették az összes, ellenőrzés típusú szolgáltatás nyújtását, semmilyen, előre bejelentett vizsgálatot nem végeznek.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Csak a sürgős esetekben fogadnak pácienseket, arra kérik a polgárokat, hogy azok, akiknek ellenőrző jellegű szolgáltatásnyújtáshoz van beutalójuk, ezt egy telefonhívással mondják le az Újvidék Egészségház hívásközpontjában (call center). A mammográfia, röntgen és egyéb vizsgálatok gyakoriságát a lehető legészszerűbb szintre csökkentik. A 021.rs beszámol arról is, hogy a krónikus betegeknek nem kell megjelenniük az egészségházakban, az otthoni terápiát a kiválasztott orvosukhoz intézett telefonhívással igényelhetik, ők a vényt elektronikus formában elküldik a gyógyszertárba. Az Újvidék Egészségházból a polgárok megértését kérik, óvatosságra és felelősségtudó viselkedésre szólítják fel őket! – Ha bármilyen, egészségügyi jellegű gond merül fel az előállt helyzettel kapcsolatban, tárcsázzuk azokat a telefonszámokat, amelyeken útbaigazítást kaphatunk – üzenik ebből az egészségügyi intézményből.

Segélykérés fertőzésgyanú esetén

A Tartományi Egészségügyi Titkárság korábban értesítette a polgárokat, hogy a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben (Institut za javno zdravlje Vojvodine) hívásközpont-típusú szolgáltatásnyújtást indítottak be azok számára, akiknél fennáll a Covid-19 vírusfertőzés gyanúja. A 064/802-8894-es és a 064/802-8895-ös telefonszámokat tárcsázhatjuk, mindennap 8 és 22 óra között. A titkárság honlapja a http://www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs/ címen látogatható.

Tegnap Miloš Vučević polgármester javaslatára városi szintű, egészségvédelmi hívásközpontot is létesítettek, a telefonszámok: 021/480-77-21és 021/480-77-22. 8 és 22 óra között tárcsázhatunk szombatonként 8-tól 15 óráig. Egyelőre a hívások zöme olyan személyektől érkezik, akik külföldről érkeztek haza az elmúlt időszakban, és a teendők felől érdeklődnek. A polgármester is felelősségtudó viselkedésre szólít fel mindenkit!