2024. április 27., szombat

Az utolsó bástya

„Nagyon furcsa, hogy versenyzünk, miközben az egész világ ilyen kritikus helyzetbe került. Őszintén remélem, hogy helyesen döntöttünk, és nem hozunk magunkkal még több veszélyt ide Mexikóba. Aggódom emiatt, de most ki kell vernem a fejemből ezt az egészet, hogy teljességgel a ralira koncentrálhassak” – írta közösségi oldalán a hatszoros világbajnok Sébastien Ogier a Mexikó Rali előestéjén, a WRC ugyanis a verseny megrendezése mellett döntött annak dacára is, hogy eközben minden más nagy technikai sorozat törli az eseményeit a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

Bár Mexikót egyelőre kevésbé sújtja a járvány, a világfolyamatok végül hatással voltak erre a hétvégére is, hiszen a vasárnapi programot az utolsó három szakasszal már nem rendezték meg, ezzel több időt hagyva a résztvevőknek, hogy elhagyhassák az országot az egyre szigorúbb utazási tilalmak forgatagában. A táv zöme, a maradék 21 gyorsasági azért rendben lezajlott, és mint kiderült, Ogier-nek sikerült is kizárnia a külvilágot, hiszen annak ellenére is dominánsan, szinte végig az élen állva nyerte meg a versenyt, hogy összesen csak négy szakaszon volt ő a leggyorsabb – stabilan erős teljesítményének köszönhetően azonban senki nem ért a nyomába. Ez volt a francia első győzelme új csapata, a Toyota színeiben, a Mexikó Ralit pedig már hatodik alkalommal nyerte meg.

A dobogón három különböző márka képviseltette magát, hiszen a Hyundaijal Ott Tänak lett a második, ellenállva a hétvége meglepetésemberétől, a Fordot vezető Teemu Suninentől érkező nyomásnak. Ogier a bajnokságban is átvette a vezetést, a hétvége előtt azt pontazonossággal őrző Elfyn Evanstól és Thierre Neuville-től: Evans ezúttal negyedik lett, míg Neuville elektronikai hiba miatt korán kiesett, és noha komoly időbüntetéssel visszaállhatott, hiába szárnyalt a hajrában, nem jutott előrébb a 16. helynél. A különböző kategóriák miatt igencsak nagy létszámú mezőnynek ritka módon volt egy szerb résztvevője is: az 51 éves Boris Đorđević második WRC-futamán állt rajthoz egy Ford Fiestával, de műszaki hibával kiesett.

Három futam után azonban most a WRC is kényszerpihenőre vonul, hiszen a következő, argentínai fordulót már elhalasztották, így legközelebb május 24-én a Portugál Ralin léphet majd pályára a rali elitje. Persze, addig még sok minden változhat…

A Mexikó Rali végeredménye: 1. Ogier (francia, Toyota) 2:47:47,6, 2. Tänak (észt, Hyundai) +27,8 másodperc hátrány, 3. Suninen (finn, Ford) +37,9, 4. Evans (brit, Toyota) +1:13,4, 5. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +2:20,5 stb. A világbajnokság állása: 1. Ogier 62 pont, 2. Evans 54, 3. Neuville 42, 4. Rovanperä 40, 5. Tänak 38 stb. @sz = B. V.

Ogier azért „mexikóiasan” ünnepelte meg győzelmét

FORMULA–1

Augusztusban pótolhatnak

Ross Brawn, a Formula–1 sportszakmai igazgatója szerint az augusztusi szünetben pótolhatnának elmaradt versenyeket. Brawn a Sky Sportsnak elmondta: a körülmények ellenére hisz abban, hogy 2020-ban is képesek lesznek színvonalas és izgalmas világbajnokságot rendezni. Ennek érdekében megvizsgálják, hogy a szezon elején elmaradt, elmaradó futamokat mikor tudják pótolni, majd utalt a hagyományos augusztusi szünetre. „Ott több hétvége is adódik, amelyeken versenyezhetünk. Úgy vélem, így egy egészen normális versenynaptárat állíthatunk össze a szezon hátralévő részére” – mondta. Hozzátette: a csapatoknak idén nagy rugalmasságot kell tanúsítaniuk, mivel szokatlan körülmények között lesznek kénytelenek dolgozni. (MTI)