2024. április 26., péntek
DARTS

Pontosság, gyorsaság és jó matek

Interjú a csókai Bata Bogdanov Daniellával, a PDC jegyzőkönyvvezetőjével

Újév környékén meglehetősen kevés sporteseményt talál az ember a televízióban. A labdarúgásban a Premier League őrülete olthat szomjat, de a futballból év végére már bőven elegünk lehet, és egy kis szünetre vágyunk. Ebben az időszakban mindig rátalálhatunk a dartsra, amely elsőre csak a nyilak dobálásáról szól, később azonban egyértelművé válik, hogy a biztos kezek mellett a mentális erőre és a kiváló matematikai tudásra is szükség van. A legjelentősebb dartsszervezet, a PDC január elsején rendezi a világbajnokság döntőjét, így mindig kitűnő szórakozási lehetőség a másnapos szemnek és gyomornak. Az idei vb-n sporttörténelmi események szemtanúi lehettünk: Fallon Sherrock lett az első nő, aki meccset nyert a legrangosabb dartseseményen, számunkra azonban ennél is lényegesebb, hogy a csókai Bata Bogdanov Daniella az első nő a darts-vb-k történetében, aki jegyzőkönyvvezetőként szerepelt a PDC nagyszínpadán. A vb vajdasági résztvevőjét munkája mellett a darts jelenlegi helyzetéről is kérdeztük.

Hogyan lesz valakiből jegyzőkönyvvezető a dartsban? És egyáltalán, mit jelent ez pontosan?

– A dartsban a jegyzőkönyvvezető szerepe ugyanolyan fontos, mint amilyen egy bíróé bármelyik sportban. Az én történetem ebben a szakmában több évvel ezelőtt kezdődött: először egy ifjúsági Eb-n vettem részt, amikor szükség mutatkozott a meccsek pontos levezetésére és leírására. A későbbiekben több éven át író voltam a PDC kelet-európai selejtezőjén, majd a PDC főnökei felajánlották, hogy a nagyszínpadon is próbálkozzak meg.

Milyen tulajdonságokkal kell hogy rendelkezzen egy jó író?

– Mindenekelőtt, egy írónak tudnia kell pontosan és gyorsan számolnia. Ezenkívül jól kell kezelni a nyilvános szereplést, mert több ezer ember előtt állunk a színpadon, ahol a játékosok nagy pénzért játszanak egymással.

A PDC Europe-nál több versenyen is részt vett már, főként a European Tour-állomásokon. Hogyan lehetséges a szintlépés a darts világában?

– Bizonyítani kell, helytállni bizonyos pillanatokban, mint ahogy minden más sportban. Három éve, amikor a PDC-nél kezdő voltam, a második European Touron a döntőre beosztott író nem jelent meg időben a színpadnál, s nekem kellett betöltenem a helyét. Újoncként nagyon izgultam, igyekeztem minden pontra koncentrálni, de minden tökéletesre sikerült. A főnökök nagyon hálásak voltak, hogy elvégeztem más munkáját, a verseny pedig zökkenőmentesen ért véget. Jöttek az újabb kihívások: az angol PDC-től a páros vb-n való részvételre érkezett felhívást. Nemcsak azt kellett megmutatnom, hogy tudok írni, hanem azt is, hogy egy nő be tudja tölteni ezt a szerepet.

Ön volt az első nő, aki a PDC-nél vb-meccsen íróként dolgozott. Mennyiben volt más a hangulat a vb-n az egyéb eseményekhez képest?

– A feladatom lényegében ugyanaz volt, mint a többi tornán, mégis más érzés volt. Maga a helyszín, a szurkolók, a karácsonyi időszak… Különleges a hangulat. Ez a legnagyobb verseny, amiért a játékosok egész évben küzdenek, és itt tényleg valóra válhatnak az álmaik.

Milyen kapcsolata van a játékosokkal?

– Mindegyik játékossal jó a kapcsolatom. Ezeken a tornákon általában egy szállodában vagyunk, ugyanazokkal a buszokkal utazunk a helyszínre, sok időt töltünk együtt, de mindenki a saját feladatára összpontosít.

Volt szerencséje ahhoz, hogy a történelmi jelentőségű Fallon Sherrock-győzelmet is testközelből lássa.

– Szerintem jó úton tartunk afelé, hogy a nők is egyre több szerepet kapjanak ebben a sportban is, főleg Fallon szereplése után. Nagyon jól teljesített a vb-n, felfigyelt rá a média, olyan tv-csatornákon szerepelt, ahol addig a darts szó sem merült fel. Az idei Q-school selejtezőn Lisa Ashton megszerezte a Pro Tour-kártyát, ezzel ő is bizonyította, hogy a nőknek igenis ott a helyük. Örömteli, hogy a nézők és a játékosok is jól fogadták ezt a változást.