2024. április 27., szombat

Vegyünk példát '48-as hőseinkről!

Topolyán az előző évekhez hasonlóan az idén is közösen emlékezett az 1848/49-es forradalmi eseményekre a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes körzeti szervezete. A koszorúzással egybekötött megemlékezésre ezúttal is a Nyugati temetőben, a Hősök sírjánál került sor. A Himnuszt a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ kórusa adta elő, majd Molnár Krekity Olga, Csokonai-, Latinovits- és Radnóti-díjas versmondó előadásában Vass Albert: Emlékezés egy régi márciusra című verse hangzott el. Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének az üzenetét Benyovszky Anna, a szabadkai Magyar Főkonzulátus konzul asszonya osztotta meg az emlékezőkkel. Ezt követően a 172 évvel ezelőtti eseményekre Kovács Viktor, Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községi Ifjúsági Fórumának elnöke emlékezett vissza beszédében.
– A szabadság és függetlenség hívei itthon maradtak, felülemelkedve mindazokon a kérdéseken, amelyekben nem értettek egyet, és vállalták az egyenlőtlen élet-halál harcot a magyar haza védelmében – hangzott el Kovács Lászlónak, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt topolyai–kishegyesi körzeti szervezete elnökének ünnepi beszédében. – Példájuk legyen tanulságos mindannyiunk számára: nehéz helyzetben félre kell tenni az ellentéteket, az elveket nem feladva össze kell fogni, mert csak így tudjuk megnövelni az erőnket, fenntartani védekező képességünket, megtartani magyar közösségünket. Vegyünk példát '48-as hőseinkről! – szólt az ünnepi beszéd üzenete.
Magyar Zsolt atya áldásával, közös imával folytatódott az emlékezés, majd következett a koszorúzás. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus képviseletében Benyovszky Anna konzul asszony, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Kisimre Szerda Anna koszorúzott. A VMSZ koszorúját Fremond Árpád alelnök, a VMSZ és a VMDP községi szervezetének képviseletében Szatmári Adrián, a VMSZ községi szervezetének alelnöke és Kovács László a VMDP Topolya–Kishegyes körzeti szervezetének elnöke helyezte el. A VMSZ topolyai helyi szervezetének nevében Tomik Nimród elnök és Boros Karolina alelnök, a VMDP nevében pedig Becskei Tibor és Víkor Gabriella koszorúzta meg a síremléket. A topolyai önkormányzat koszorúját Kislinder Gábor községi elnök és Mentus Lívia községi tanácstag, a topolyai helyi közösség koszorúját pedig Szatmári Mihály helyezte el. A VMSZ Női, Nyugdíjas és Ifjúsági Fórumának képviseletében Paul Szikora Erzsébet, Márkus Zoltán és Kovács Viktor koszorúzott. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat koszorúját Bús Lajos és Fintz Mária, a Vox Humana Emberbaráti Szervezet koszorúját pedig Curnovity Erzsébet és Homolya Gyöngyi helyezte el a Hősök sírjánál, a topolyai Nyugati temetőben.