2024. március 28., csütörtök

Megnyitották az Itália ihlette kiállítást

A székvárosi Matica srpska Képtárnak az Itália ihletésében című kiállítását 2019-ben mutatták be a belgrádi Olasz Művelődési Intézetben az Olaszország és Szerbia közötti diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulója és a stratégiai partnerség 10. évfordulója alkalmából.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Hogy a művészetet kedvelő újvidéki közönség is megismerje ezeket az alkotásokat, amelyek a két ország közötti művészeti kapcsolatokról tanúskodnak, a belgrádi Olasz Művelődési Intézettel karöltve, a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium és az újvidéki DDOR biztosítótársaság védnökségével megvalósított tárlatot pénteken ünnepélyesen megnyitották az újvidéki Matica srpska Képtárban.

A jelenlevőket dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a képtár igazgatónője, dr. Giorgio Marchegiani, az újvidéki DDOR Végrehajtó Bizottságának elnöke és Paola Cordone, Olaszország belgrádi nagykövetségének kulturális attaséja, az Olasz Művelődési Intézet megbízott igazgatónője köszöntötte Stanislava Jovanović Mindić, a tárlat szerzője és dr. Daniela Korolija Crkvenjakov és dr. Snežana Mišić múzeumi tanácsosok, valamint nagyszámú közéleti személyiség és látogató jelenlétében.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

A művészetkedvelők nemcsak Itália ihlette képzőművészeti alkotásokban gyönyörködtek, hanem Aleksandar Dujin Orchestra előadásában élvezték a fülbemászó olasz dalokat. A kiállított mintegy harminc munka a szerb–olasz kulturális és művelődési kapcsolatok gyümölcse, Aksentije Marodić, Jeftimije Popović, Jovan Popović, Novak Radonić, Pavle Simić és más szerb művészek munkáját mutatja be, akik ihletüket az itáliai művészeti hagyományokból merítették. Az olasz mesterek munkáinak másolatait a szerb alkotók az európai művészeti központokban vagy Olaszországban való tartózkodásuk idején festették. A kiállításon megtekinthetjük a Raffaello, Tiziano és Annibale Caracci alkotásai alapján készült olaszországi városokat és tájakat bemutató rajzokat és grafikai munkákat is.

A tárlatot sokszínű kísérő rendezvény gazdagítja: szakmagyarázatok és előadások, edukatív programok és műhelymunkák gyermekek részére. Tegnap Stanislava Jovanović Mindić kurrátor, a kiállítás szerzője magyarázta a látogatóknak az alkotásokat, ma dr. Saša Brajović egyetemi tanár, művészettörténész Az örök szépség – az ókori Róma és a művészek, 28-án pedig dr. Daniela Korolija Crkvenjakov A hagyományőrzők – utánzatok és másolatok címmel tart előadást. Április 4-én Danilo Vuksanović magiszter Žefarović munkásságát Leonardo da Vinci festői tanulmányai tükrében méltatja. A Matica srpska Képtárba látogatók május 2-áig tekinthetik meg a tárlat értékes alkotásait, addig élhetik meg Itália vonzását.