2024. április 27., szombat
NAGYBECSKEREK

Tizenkét produkció versenyben

Négy magyar előadás a Vajdasági Hivatásos Színházak 70. Fesztiválján

Az április 21-e és 28-a között a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban megrendezésre kerülő Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának programjába Slobodan Savić színházkritikus 7 felnőttelőadást és 5 gyermekelőadást választott. A tavalyi évhez viszonyítva ez eggyel több produkció az esti programban, mert nem akart lemondani arról a színvonalról, amelyet az előadásokban látott. A székvárosi Szerb Nemzeti Színházban megtartott sajtóértekezleten a média képviselőinek elmondta:

Slobodan Savić színházkritikus, a fesztivál műsorának válogatója (Fotó: Bozsoki Valéria)

Slobodan Savić színházkritikus, a fesztivál műsorának válogatója (Fotó: Bozsoki Valéria)

– Az idei fesztiválra egy előadással többet ajánlottam, mint tavalyi válogatásom alkalmával, mivel ebben az évben a tavalyi évhez viszonyítva több azonos színvonalú előadásunk van. Ez az egyik oka annak, hogy 7 előadás fog versenyezni. A másik ok, hogy az említett előadások tematikailag, esztétikai szempontból nagyon közel állnak egymáshoz.

Javaslatom alapján a következő sorrendben játsszák majd a kiválasztott előadásokat, mert így kifejezésre jut a fesztivál nagyon világos dramaturgiája:

Elsőként a közönség és a zsűri a Zombori Népszínház Semper idem című előadását láthatja, amely Đorđe Lebović  műve alapján készült, rendezője pedig Gorčin Stojanović. Ivo Andrić Travniki krónikáját Nikita Milivojević dramatizálta és rendezte, a produkciót az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a Zombori Népszínház színművészei adják elő.  L. N. Tosztoj Anna Kareninájának színpadi változatát Dejan Projkovszkij rendezte, és az Újvidéki Színház társulata mutatja be a fesztiválon. A. P. Csehov Ványa bácsiját Andrej Noszov állította színpadra, a színházi seregszemle közönsége a verseci Sterija Népszínház és a Belgrádi Hartefakt Alap koprodukciójában láthatja. A L’uboslav Majera rendezte Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása c. Peter Weiss-darabot a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház mutatja be. A Gusztáv a hibás mindenért c. produkciót Kokan Mladenović rendezésében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata játssza. Veljko Mićunović rendezésében a Szabadkai Népszínház szerb társulata viszi színre Petar Mihajlović Munkáskrónikáját (Radnička hronika). A fesztivál zárónapján a díjazottak tiszteletére mutatják be a Zaljubljivanje c. szerzői projektumot Olja Đorđević rendezésében – mondta Slobodan Savić.

Az előadások egyik része nagy, klasszikus regények dramatizációjára épül (az Andrić-, Tolsztoj-, valamint Đorđe Lebović-mű), az előadások másik feléről – a Mockinpott úr, továbbá Gusztáv a hibás mindenért c. darabokról és a Munkáskrónikáról – elmondható, hogy az égető társadalmi-politikai-szociális témákkal, problémákkal foglalkoznak.

Ez a hét produkció meggyőződésem szerint tematikai, esztétikai és más szempontból is keresztmetszetét adja a vajdasági hivatásos színházak utóbbi évi termésének.

A fesztiválon az 5 gyermekelőadás 3 színház munkáját dicséri. Nem véletlenül tűztem ezeket a fesztivál műsorára. A bemutatásuk sorrendjét is én javasoltam. A gyermekprogramot a verseci Sterija Népszínház előadása nyitja meg. A közönség Milivoje Mladenović tollából az Érthetetlen nyelv (Nemušti jezik) c. előadást láthatja, Jovan Grujić rendezésében. Ezt követi a Hamupipőke, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház magyar nyelvű bábjátéka, amelyet a Grimm testvérek meséjének motívumai alapján két magyarországi vendégművész, Gimesi Dóra alkalmazta színpadra és Lázár Helga rendezte.

 A Vadfaló (Divljožder), a Toša Jovanović Népszínház szerb nyelvű bábjátéka Jovan Caran szövege és rendezése. Dumas A három testőr című művét a gyerekeknek Predrag Štrbac állította színpadra, és a Szabadkai Gyermekszínház mutatja be. Ugyanennek a színháznak a magyar nyelvű előadása a Színháznak szeretettel című produkciója, amelynek rendezője a bolgár Bonjo Lungov, alkotótársa pedig Konsztantin Karakosztov volt.