2024. április 27., szombat

Fejlesztések, felújítások a Mezőgazdasági Iskolában

Az ősszel a viharos szél megrongálta a topolyai Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokának ballonszerűen kiképzett tetőszerkezetét. A tartományi oktatási titkárság és az önkormányzat támogatásával jó ütemben halad az épület felújítása. A titkárság 5,5 millió dinárt, az önkormányzat további 1,5 millió dinárt hagyott jóvá a felújításra.

A megújuló sportcsarnok (Tóth Péter felvétele)

A megújuló sportcsarnok (Tóth Péter felvétele)

Tóth Tibor, az oktatási intézmény igazgatója elmondta, hogy időbe telt, amíg a törvényben előírt közbeszerzési eljárást lefolytatták, illetve előtte el kellett készíteni a tervdokumentációt és beszerezni a megfelelő engedélyeket is. A topolyai Baumont cég nyerte el a kivitelezés jogát, és a munkálatok most zajlanak. Az igazgató elmondta, hogy a ballon alatti faszerkezetet, valamint az elektromos hálózat egy részét is fel kellett újítani. A középiskola vezetője szerint áprilisig elkészülhetnek a munkálatokkal, és attól kezdve ismét ott lehet tartani a tornaórákat, illetve a különféle rendezvényeknek is a sportcsarnok szokott a helyszíne lenni. Áprilisban ott szeretnék ismét megszervezni a már hagyományos oktatási vásárt is, melynek keretében több középiskola is bemutatkozik.

A Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokát 2003-ban építették. Abban az évben Topolya volt a házigazdája a munkásolimpiának, és a versenyek ott is zajlottak, majd az iskola használta a csarnokot. Korábban egy kisebb tornateremben tartották a tornaórákat, ezt később a húsipari és pékipari tanulók számára átalakították és ma a gyakorlati oktatás céljait szolgálja. Eddig kénytelenek voltak rögtönzött helyeken tartani a testnevelési órákat. Szerencsére hosszú és enyhe volt az ősz, így a tornaórák egy részét megtarthatták a fedetlen kézilabdapályán. Van az iskolában egy úgynevezett fitneszterem, s ezt szintén a tornaórák tartására használják.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy az iskola szomszédságában már korábban elkészült a diákotthon, melynek bútorozására és felszerelésére 28 millió dinárt biztosítottak tartományi forrásokból. Most folynak az egyeztetések ezzel kapcsolatban, és ősztől a diákok már belakhatják az épületet. Elsősorban a mezőgazdasági iskolában tanulók érdeklődésére számítanak, hiszen 80-85 százalékuk utazó diák.

Az iskolában majdnem teljesen elkészült az új konferenciaterem is. A Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyertes pályázati támogatásának köszönhetően sikerült az építkezést megkezdeni. Az anyaországból mintegy 10 ezer eurós támogatást még ugyanennyivel az iskola is megtoldotta saját eszközeiből. A Mezőgazdasági Iskola dísztermének építési munkálatait a szabadkai Prom Impex vállalat végzi. Szintén anyaországi pályázati forrásokból sikerült be is bútorozni, még csak a külső homlokzat festését kell befejezni. Amikor 1962-ben megépült az iskola, valójában csak néhány osztálynyi diákra tervezték az épületet. Abban az időben mindössze 7-8 osztály tanulója koptatta a padokat, jelenleg több mint 20 osztályban képezik ki a mezőgazdasági szakembereket. A mintegy hetven férőhelyes konferenciateremben tanácskozásokat, képzéseket, összejöveteleket lehet a jövőben tartani, illetve elfér egy helyen a tanintézmény összes dolgozója.