2024. április 27., szombat

Mi történik az állattetemekkel?

A környéken élők szerint ismeretlenek a dögtemetőből hordják a húst – Az illetékesek szerint erre nincs lehetőség

Az állati tetemek eltemetése, megsemmisítése mindig nagy kihívások elé állította az illetékeseket. A dögtemetők közelében orrunk veszélyre figyelmeztet bennünket, nem beszélve arról, hogy ezek akár különböző fertőzések forrásai is lehetnek. A dolgot tetézik az időnként szárnyra kapó híresztelések, miszerint a dögtemetőkbe szállított tetemekről ismeretlenek levágják a húsos részeket, amiket azután feldolgoznak, és emberi táplálékként használják fel.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt héten a subotica.com internetes hírportál számolt be róla, hogy egy szabadkai nő arról értesítette a szerkesztőséget, hogy a település mellett a Zentai útnál, a szennyvíztisztító közelében lévő dögtemetőnél rendszeresen megfordulnak illetéktelenek, akik az állati tetemekről levágják a húsosabb részeket. A nő elmondása szerint a környéken élők rendszeresen látnak különböző rendszámú autókat a dögtemető környékén. Erről már több alkalommal is értesítették az illetékeseket, a kommunális rendőrséget és az állatorvosi felügyelőséget, de kielégítő választ egyik helyről sem kaptak, és a dögtemetőnél továbbra is rendszeresek a látogatások. Elmondása szerint legutóbb február 26-án tett feljelentést, és a dögtemető mellett parkoló autóról fényképet is készített. A nő és a környéken élő többi polgár azt szeretné elérni, hogy kamerákkal figyeljék a dögtemetőt, mert félő, hogy az állati tetemekről származó hús valaki asztalára kerül.

A hír jelentős problémára irányította a polgárok figyelmét. Éppen ezért megkerestük a Szabadkai Közigazgatás Felügyelőségi és Ellenőrző Szolgálatát, valamint a Mezőgazdasági és Földügyi Szolgálatot. A közintézményektől e-mailben kaptunk választ kérdéseinkre. Ezen keresztül betekintést nyerhetünk a dögtemető működésébe, valamint azt is megtudtuk, hogy mi a teendő abban az esetben, ha elpusztult állatot kell elföldelnünk.

A szabadkai dögtemető mellett a helyi önkormányzat területén Csantavéren és Bajmokon van az állati tetemek elföldelésére kijelölt terület. Az állati tetemek begyűjtése, illetve szállítása a kijelölt helyre az állategészségügyi szolgálat hatásköre, és ez Szabadkán a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat felügyelete alá tartozik. Az elpusztult háziállatokat a Mezőgazdasági és Földügyi Szolgálatnál, vagy a Menhelyen kell bejelenteni. Amikor beérkezik a megfelelő számú bejelentés, a tetemeket a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat speciális szállítójárműjével elszállítja a dögtemetőhöz, és a Mezőgazdasági Szolgálat írásos megbízást ad ki a fertőtlenítésre és az elföldelésre. Ez utóbbi munkákat olyan cégek végzik, amelyeket minden évben nyilvános pályázat útján választanak ki, és amelyek munkáját a kommunális felügyelőség ellenőrzi. Ezen cégekkel az elmúlt időszakban nem volt gond, a rájuk bízott feladatokat minden esetben időben elvégezték. Az állati tetemeknek a dögtemetőbe való kerülése, valamint a fertőtlenítés és az elföldelés között legfeljebb néhány óra telik el.

A dögtemetőhöz magánszemélyek semmiféle állati tetemet, illetve állati eredetű hulladékot nem szállíthatnak. Ennek ellenére a kommunális felügyelőség jelentése szerint az elmúlt időszakban felfigyeltek arra, hogy váltakozó időpontokban ismeretlenek állati tetemeket, illetve állati eredetű hulladékot szállítottak a dögtemetőhöz. A fertőtlenítést és elföldelést végző vállalatoknak éppen ezért nincs pontos információjuk arra vonatkozóan, hogy ki és mikor szállít állati eredetű hulladékot a dögtemetőhöz, így lehetőségük sincs arra, hogy azonnal elvégezzék a feladatukat. Viszont igyekeznek a lehető leghamarabb megtenni azt.

A lapunk szerkesztőségébe eljuttatott válaszlevélből az is kitűnik, hogy a korábbi években volt rá példa, hogy a rendőrség járőrei megállítottak és azonosítottak olyan személyeket, akik zsákjában elpusztult állatokról származó részeket találtak. Az erről készült jegyzőkönyveket eljuttatták a Rendőrigazgatóság, valamint az Állategészségügyi Felügyelőség illetékeseinek.

A Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat által a dögtemetőbe szállított állati tetemek legfeljebb néhány naposak, és a bomlás különböző fázisaiban vannak, így azok színe, szaga és állaga olyannyira elváltozott, hogy emberi táplálékként való forgalmazásuk lehetetlen. Mindezek mellett a fertőtlenítést is erős szagú szerrel végzik, amit követően oltott mésszel is leöntik a tetemeket.

A titkárság válaszában azon véleményüknek is hangot adtak, miszerint a polgárok bejelentése, hogy rendszeresen látnak különböző rendszámú autókat, és hogy bizonyos személyek az állatok testrészeit levágják, nem felelnek meg a valóságnak, mivel a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat hetente kétszer (általában szerdánként és péntekenként a késődélutáni órákban) szállítja ki a tetemeket, amiket azonnal fertőtlenítenek és eltemetnek.

Mindezek mellett a titkárság válaszából az is kitűnik, hogy az elkövetkező időszakban pozitív változásokra számítanak az állati tetemek, illetve az állati eredetű hulladék megsemmisítésével kapcsolatban. A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a tavalyi év végén kiírt közbeszerzési pályázatának eredményeképpen a közeljövőben egy újabb speciális szállítójárművel gazdagodik a gépparkja, emellett a városi költségvetésből pénzeszközöket különítettek el egy gyűjtőpont kialakítására, ahonnan az Energo Zelena üzemébe szállíthatják az állati tetemeket, illetve az állati eredetű hulladékot.