2024. április 27., szombat

A megelőzés segíthet

A vesemegbetegedések súlyosságát hangsúlyozták

A vese világnapját ünnepelték csütörtökön szerte a világon, és ennek kapcsán Szabadkán sajtótájékoztatót tartott dr. Zorica Dragaš, a szabadkai Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjának népegészségügyi szakorvosa, Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertárak képviselője és Zoran Mišković, a Vajdasági Vesebetegek Szövetségének elnöke. A március második csütörtökén megemlékezésre kerülő világnapon a vesebetegségek korai felismerésére, azok megelőzésére, valamint a vesebetegségek veszélyeire hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A szakemberek elmondták, hogy az észak-bácskai körzetben tavaly 33-an vesztették életüket veseelégtelenségben, az elhalálozások száma pedig 70 éves kor felett a leggyakoribb.

Zoran Mišković, dr. Zorica Dragaš és Jelena Pavlović (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Zoran Mišković, dr. Zorica Dragaš és Jelena Pavlović (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A veseelégtelenségek a tömeges, krónikus, nem fertőző megbetegedések közé sorolandók. A világon közel 850 millióan szenvednek valamilyen vesebetegségben. Az adatok szerint minden tizedik felnőttnek krónikus vesebetegsége van. A számítások szerint 2040-re minden ötödik elhalálozást az ilyen fajta betegségek okozzák majd. E jeles napon célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a betegség globális növekedésére, és továbbra is hangsúlyozzuk az egészséges vesék jelentőségét. Idén a megelőzések népszerűsítésére fektetjük a hangsúlyt. Bizonyított, hogy a vesebetegségek kialakulását a legtöbb esetben megelőző intézkedésekkel lehet megakadályozni, illetve elodázni. Fontos, hogy a polgárok rendszeresen járjanak a szűrésekre – nyilatkozta a médiának dr. Zorica Dragaš.

Jelena Pavlović a gyógyszerek helyes használatára, adagolására és kombinálására hívta fel a figyelmet. Mint mondta, sok olyan gyógyszer és táplálékkiegészítő van, amik megterhelhetik veséinket, ezért nélkülözhetetlen minden tabletta, pirula alkalmazásánál a kezelőorvossal történő előzetes megbeszélés.

Zoran Mišković elmondta, hogy már 16 éve jár dialízisre. Tapasztalatait megosztva elmesélte, hogy a betegsége diagnosztizálásakor maga sem akarta elhinni, milyen súlyos az állapota, két hétig élt tagadásban, és csak ezután kezdte meg az életmódváltást, amit élete végéig folytatnia kell.

– Változtatni kell az életvitelen, a vesebetegeknek életük végéig tartó kezelésben kell részesülniük. Transzplantáció esetén is fokozottabban kell figyelniük az egészségükre, hisz az sem jelent végleges megoldást – hangsúlyozta a szövetség elnöke.