2024. április 27., szombat

Középpontban a kistermelők

Kedden este a magyarkanizsai városháza kisterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik mindannyian a mezőgazdaság valamely ágában érintettek.

Magyarkanizsán nagy volt az érdeklődés (Jenei Klementina felvétele)

Magyarkanizsán nagy volt az érdeklődés (Jenei Klementina felvétele)

A kistermelők, akik az előadásra érkeztek, arra voltak kíváncsiak, hogy az új jogszabályok milyen kötelezettségeket rónak rájuk, és milyen lehetőségeket nyitnak meg előttük. Nemcsak a község falvaiból érkeztek, hanem a környező városokból is, hiszen alapos tájékoztatót még csak kevés helyen lehetett első kézből hallani a téma kapcsán, így sokaknak még mindig hiányosak az ismereteik, nem tudják, hogyan is vágjanak bele egy új vállalkozásba, termékeik otthonról való legális értékesítésébe. Volt közöttük almatermelő, méhészettel foglalkozó, sőt még biokertészek is megjelentek Kovács Vilmos élelmiszer-biztonsági szakmérnök tájékoztató előadásán.

– A jogszabályban 2017-ben megjelent, hogy az állati eredetű termékeket feldolgozhatják kistermelői körülmények között, egyszerű technikai körülmények között, egyszerűbb objektumban. Most pedig az új jogszabály lehetővé teszi azt, hogy a növényi eredetű élelmiszereket is már fel tudják dolgozni akár a családi gazdaságban is. Az előző, meglévő előírások nem tettek különbséget a mennyiség között, tehát mindenkinek ugyanolyan üzemmel kellett rendelkeznie ahhoz, hogy élelmiszert tudjon feldolgozni. A családi gazdálkodók, úgy tapasztalom, lehetőséget látnak abban, hogy pluszjövedelmet valósítsanak meg az új törvény által biztosított lehetőségeknek köszönhetően. Szükség van azonban egy piacképes termékre, jól átgondolt tervre ahhoz, hogy sikeresek lehessenek. A termelők első lépése, hogy elkészítsenek egy jó üzleti tervet. A növényi eredetű terméket előállítóknak az ún. központi nyilvántartásba kell bejelentkezniük, és utána kezdetik el a tevékenységet végezni. A minimum nincs meghatározva, tehát egészen kis mennyiséggel is beindíthatja valaki a kistermelői vállalkozását, csak a maximum van megszabva, amelynek átlépése után feldolgozóüzemmé kell magukat nyilváníttatni – magyarázta Kovács Vilmos.

A jelenlevők feltehették kérdéseiket is, amelyek legtöbbje az adózást érintette, illetve többen érdeklődtek a technikai feltételekkel, valamint a higiéniai körülményekkel kapcsolatos tudnivalók iránt is.