2024. április 26., péntek

Nézők nélküli bajnokság

A járvány miatt szurkolók nem mehetnek, de úgy néz ki, a bajnokik nem maradnak el

Az operatív törzs és a belügyminiszter javaslatára a kormány rendkívüli jogrendet és vészhelyzetet hirdetett ki szerdán a koronavírus-járvány miatt, és ezek az intézkedések a sportéletet is befolyásolják. A kormány döntése értelmében a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják – ez várhatóan azt jelenti, hogy például a magyar labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

Anélkül, hogy elbagatellizálnák a helyzetet, megjegyezhetjük, akadnak olyan csapatok, ahol ezt nagyon nem fogják észrevenni, hiszen ritkán emelkedik a nézőszám 500 fő fölé. De például a Ferencvárost érzékenyen érintheti, a zöld-fehérek ugyanis kicsit gödörbe kerültek, a legutóbbi három fordulóban mindössze egyszer nyertek, Mezőkövesden kikaptak, a múlt héten pedig Zalaegerszegen hagytak egy pontot (1:1). Szombaton a Kaposvár látogat a Groupama Arénába, amely a legutóbbi hét meccsén nem tudott nyerni, sorozatban hat vereségnél tart, és hátránya már 17 pont a bennmaradást jelentő 10. helyen álló Paks mögött.

A Fradi botlását mindkét közvetlen rivális kihasználta, a második helyezett Fehérvár a Puskás Akadémia vendégeként nyert magabiztosan 4:1-re, a Mezőkövesd pedig a sereghajtó Kaposvárt verte idegenben 4:0-ra.

A fehérváriak számára a folytatás nem lesz könnyű, a Sóstói Stadionba a Diósgyőr érkezik, amely tavasszal négy győzelem és két döntetlen mellett mindössze egyszer kapott ki, és már a tabella 5. helyén áll. Ha tavaly februárban sikerült idegenben győznie, akkor most miért ne sikerülhetne? A Mezőkövesd a Puskás Akadémiát fogadja, amellyel idén háromszor találkozott lapzártánkig, negyedik meccsét pedig tegnap este vívta a magyar kupa negyeddöntőjében. A felek két bajnokija közül tavaly augusztusban Cseri Tamás góljával nyert a Mezőkövesd otthon 1:0-ra, majd november 11-én Felcsúton 1:1 lett az eredmény. A magyarkupa-negyeddöntő odavágóján Felcsúton az NB I. 3. helyén álló borsodi csapat a grúz Budu Zivzivadze 48. percben szerzett góljával győzött.

A 25. forduló programja

Március 14., szombat: Ferencváros–Kaposvár (17 óra), Mezőkövesd–Puskás Akadémia (17), Újpest–Paks (17), Honvéd–Kisvárda (17), Debrecen–ZTE (17), Fehérvár–Diósgyőr (19.30).