2024. április 24., szerda

Lila ékszerek a pusztán

Megkezdődött az egyhajúvirág populációjának felmérése

A szabadkai homokpusztán élénk figyelem övezi az egyhajúvirágot, vagyis a tavaszi kikericset. A Palics–Ludas Közvállalat, valamint a Tartományi Természetvédelmi Intézet 2003-ban indította el közös projektumát, aminek célja az volt, hogy a 2002-ben felszántott területen újra megteremtsék a feltételeket az egyhajúvirág-állományának megőrzéséhez. Ezen projektum vezetett a terület védetté nyilvánításához is, aminek köszönhetően ma már kedvező fejleményekről számolhatunk be.

Az egyhajúvirág lepellevelei félig kinyíltan kelyhet, majd teljesen kinyílva csillagot formálnak (Fotó: Gergely Árpád)

Az egyhajúvirág lepellevelei félig kinyíltan kelyhet, majd teljesen kinyílva csillagot formálnak (Fotó: Gergely Árpád)

Az egyhajúvirág virágzása körülbelül két héttel ezelőtt vette kezdetét, és az elmúlt napokban érte el tetőfokát. A védett terület gondozásával megbízott Palics–Ludas Közvállalat, és társszervezete, a Kiskunsági Nemzeti Park képviselői, valamint a munkában részt vállaló civil szervezetek, a Poželi Želju Természetjáró Egyesület és a Spartacus Hegymászóklub tagjai kedden megkezdték az egyhajúvirág abszolút számlálását, hogy pontos képet kapjanak ezen növényfaj egyedszámáról.

A növényszámlálásról a média képviselőinek Sandra Čokić Reh, a Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi részlegének vezetője nyilatkozott.

Az egyhajúvirág számlálásában csaknem ötvenen vesznek részt (Fotó: Gergely Árpád)

Az egyhajúvirág számlálásában csaknem ötvenen vesznek részt (Fotó: Gergely Árpád)

– Feltételezések szerint a 18. században ezen a területen 700 hektárt foglalt el az egyhajúvirág. Jelenleg összesen 8,6 hektáron találkozhatunk vele. A növény rendkívül érzékeny, és csak meghatározott körülmények között marad fenn. Ritka növényről van szó, amely Szerbiában csak ezen a területen található meg. Nagy számban a Körös partján él, tehát Szerbia mellett Magyarországon és Románia nyugati részén található meg. A legnagyobb populációja Szerbiában van, éppen ezért rendkívül nagy a felelősségünk a fennmaradásában. A Kiskunsági Nemzeti Parkkal már régóta együttműködünk, és minden évben közösen szervezzük meg az egyhajúvirág számlálását – fogalmazott Sandra Čokić Reh, akitől azt is megtudtuk, hogy évről évre újabbnál újabb olyan területeket fedeznek fel, ahol meghonosodott az egyhajúvirág. Ottjártunkig a szerdai nap folyamán megközelítőleg 25 000 egyedet számoltak össze, míg tavaly összesen százezret. A számlálást 2008 óta végzik, és azóta folyamatos az egyedszám-növekedés.

Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója újságírói kérdésre elmondta, hogy az egyhajúvirág életbiológiáját a mai napig nem sikerült teljes egészében megismerni.

– Az egyhajúvirág abszolút számlálását 2013 óta végezzük, vagyis azóta minden évben lépésről lépésre haladva igyekszünk meghatározni az egyedszámát, és még mindig igen keveset tudunk a növény életbiológiájáról. Bizonyos időszakokban a lombos, árnyékos területeken nagyobb az egyedszámuk, ezzel szemben vannak olyan évek, amikor viszont a nyílt terepen tudunk többet megszámolni belőle. Az enyhe tél nem volt kihatással a populációra. A virágzás várhatóan még két hétig tart el, de ez nagyban függ az időjárási körülményektől is – mondta Dobó Márta, aki hozzátette, hogy a fő számlálás a csütörtöki nap folyamán fejeződik be, és a továbbiakban a Palics–Ludas munkatársai folytatják a számlálást a kisebb területeken.