2024. április 27., szombat

Magyarul beszél a kék sündisznó

Magyar szinkronos filmeket is vetítenek az Abbázia moziban – Hamarosan a Mulan és a Fekete Özvegy magyar nyelvű változatát is műsorra tűzik

Lapunk korábban többször is beszámolt róla, hogy a palicsi Abbázia mozi tárgyalásokat folytat a filmforgalmazókkal annak érdekében, hogy magyar szinkronos filmeket is műsorra tűzhessenek. Az elmúlt héten a Sonic, a sündisznó című animációs kalandfilmmel végre megkezdődött a magyar szinkronos filmek vetítése a moziban. A magyar filmrajongók számára örvendetes eseményről Petar Mitrićtyel, a mozi programszerkesztőjével beszélgettünk.

Az Abbázia az első mozi Szabadkán, amely elkezdte a filmek magyar szinkronos változatának rendszeres vetítését. Petar Mitrić elmondta, hogy ezt az eseményt több éves tárgyalás előzte meg.

Petar Mitrić, a mozi programszerkesztője (Fotó: Gergely Árpád)

Petar Mitrić, a mozi programszerkesztője (Fotó: Gergely Árpád)

– Ötéves az ötlet, hogy hollywoodi filmek magyar szinkronos változatát is vetítsünk a moziban. Akkor pusztán a magyar szinkronos filmek beszerzésének lehetőségeiről kezdtünk el tárgyalni a filmforgalmazókkal. Úgy gondoltuk, hogy fontos, különösen a gyermekek számára, hogy anyanyelvükön nézhessék az animációs filmeket. Öt évvel ezelőtt a Taramount film, a hazai vezető filmforgalmazó, igyekezett szerződést kötni magyar filmforgalmazókkal, de az akkor még nem volt lehetséges. Két évvel ezelőtt Miroslav Mogorović, a mozi igazgatója felújította ezeket a tárgyalásokat. A következő lépésben Danijela Milošević, a Taramount film képviselője kapcsolatba lépett a Disney, az Universal és a Paramount filmgyártóval. Szerencsére az Amerikai Egyesült Államokból kedvező választ kaptunk, és végre az elmúlt héten a vetítéseket is elkezdhettük – nyilatkozta lapunknak a programszerkesztő.

A Sonic, a sündisznó, magyar nyelvű plakátja az Abbáziában (Fotó: Gergely Árpád)

A Sonic, a sündisznó, magyar nyelvű plakátja az Abbáziában (Fotó: Gergely Árpád)

Petar Mitrić a fentiekhez hozzátette, hogy az első tapasztalatok nagyon pozitívak. A magyar szinkronos filmek iránt a környező településekről is érdeklődnek, többek között Horgosról, Magyarkanizsáról, Zentáról és Topolyáról.

– A legjobban a gyermekek örülnek a szinkronnak. Valóban szomorú, hogy Szabadkán évek óta működnek mozik, és eddig nem volt lehetőségük anyanyelvükön megtekinteni a filmeket. De nem csak animációs filmek láthatóak magyar szinkronnal, vasárnap a játékfilmek vetítését is elkezdtük, amikor is a nézők A láthatatlan ember című amerikai–ausztrál thrillerre válthattak jegyet. Nagy az érdeklődés a magyar szinkronos filmek iránt, ezért most azért harcolunk, hogy minden filmnek, amely a Disney, a Universal és a Paramount filmkínálatában szerepel – azoktól a filmgyártóktól, amelyekkel szerződésünk van – megkapjuk a magyar szinkronos változatát is – mondta Petar Mitrić.

A mozi kiállítóterme (Fotó: Gergely Árpád)

A mozi kiállítóterme (Fotó: Gergely Árpád)

A programszerkesztőtől megkérdeztük, hogy az elkövetkező időszakban mely filmeket láthatja a magyar közönség.

– A terveink között szerepelt, hogy műsorra tűzzük a Nincs idő meghalni című legújabb James Bond-filmet. Sajnos azonban ennek a filmnek a bemutatóját a koronavírus-járvány miatt áprilisról novemberre halasztották. Várjuk a Mulan című film szinkronos változatát, a közkedvelt 1998-as Disney-rajzfilm filmadaptációját, és a Fekete Özvegy című Marvel-filmet Scarlett Johansson főszereplésével – árulta el Petar Mitrić.

A beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy a mozi a Magyar Nemzeti Filmalappal is tárgyalásokat folytat.

– Jelenleg a Magyar Nemzeti Filmalappal folytatunk tárgyalásokat annak érdekében, hogy a legújabb magyar filmek is a szerepelhessenek a műsorkínálatunkban. A filmalap árajánlata egyelőre túl magas számunkra, de keressük a megoldást – mondta Petar Mitrić.

A mozi részletes programja megtalálható a mozi honlapján (www.abazija.rs), ahol elektronikus jegyfoglalásra is van lehetőség. Az Abbázia épületében pedig a mozi mellett kávézó és egy kiállítóterem is működik. Nyár folyamán szabadtéri vetítésekre is sor kerül, a tervek szerint magyar szinkronos filmekkel is.