2024. április 26., péntek

A koronavírussal fertőzött beteg jól érzi magát

Nem fertőződtek meg a férfi családtagjai

Nem sokkal azután, hogy bebizonyosodott, koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel Szerbiában, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter péntek délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Belgrádban.

A 43 éves szabadkai (információink szerint szabadkai születésű, de Topolyán élő) férfi koronavírusos megbetegedésének híre gyorsan bejárta Szerbiát, és a megbetegedést Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter is megerősítette. Ismételten hangsúlyozta, hogy számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb az országban megjelenik a COVID-19-es, épp ezért az egészségügyi intézmények felkészültek erre az eshetőségre – jelenti a fővárosi média.

– Pánikra nincs ok! – nyilatkozta. Legfontosabb, hogy a páciens jól érzi magát, nincsenek tünetei. Egy olyan emberről van szó, aki több alkalommal járt Budapesten, ahol a nővére él. Felelősségteljesen viselkedett, mert hazaérve önként jelentkezett az illetékeseknél, mivel nővére vírusos tüdőgyulladásban betegedett meg. Gyermekeit a nagyszülőknél, falun helyezte el – mondta a miniszter.

Az eredmények péntek reggel érkeztek meg, és sajnos beigazolódott a gyanú, a teszt pozitív lett. A fertőzött férfit elkülönítették, az illetékes szolgálatok teszik a dolgukat, vagyis ellenőrzik családtagjainak és mindenkinek az egészségi állapotát, aki kapcsolatban volt vele - mondta a tárcavezető.

A koronavírussal fertőzött férfit a Szabadkai Közkórházban izolálták (Fotó: Gergely Árpád)

A koronavírussal fertőzött férfit a Szabadkai Közkórházban izolálták (Fotó: Gergely Árpád)

A nap folyamán telefonon sikerült elérnünk a beteg édesapját, aki közölte, fia a körülményekhez képest jól van, a tünetei nem súlyosak, sőt a munkáját is igyekszik telefonon keresztül elvégezni. Hozzátette, hogy a család többi tagjának nincsenek tünetei, betartják a szükséges előírásokat, és nem hagyják el otthonukat.

Az egészségügyi miniszter később bejelentette, hogy nem fertőződtek meg koronavírussal a férfi családtagjai, kiemelve, hogy a tesztek mindenki esetében negatívak lettek.

Lončar megismételte, hogy a szerbiai szakszolgálatok teljesen készen állnak a koronavírussal szembeni harcra. Részletes tervet dolgoztak ki arra az eshetőségre is, ha a betegség szélesebb méretekben terjedne el, hol helyeznék el a betegeket, hogyan gyógyítanák őket az ország bármely területén.

A Tanjug jelentése szerint az oktatásügyi minisztérium ajánlást tett az iskoláknak, hogy a világméretű járvány miatt odázzák el a külföldre tervezett diákkirándulásokat. Ugyanez a minisztérium egy héttel ezelőtt az Olaszországba tervezett kirándulásoktól óvta az iskolákat, most már ajánlását kiterjesztette minden külföldi célpontra.

Nyitókép: A koronavírussal fertőzött férfit a Szabadkai Közkórházban izolálták (Fotó: Gergely Árpád)