2024. április 26., péntek
KALANDTÚRA

Lubickolás a Holt-tengerben

Amikor a szicíliai Cataniából elindultam a Strada dell’Etnán, hogy elérjem a Montagnola kúpon levő Piccolo Rifugio menedékházat – az Etna legmagasabb látogatható pontját –, akkor éreztem életemben először, hogy mennyivel mások az időjárási körülmények 2500 méterrel magasabban. Hajnalban lent a városban 25 °C volt, egy órával később fent a vulkánon már harminc fokkal hidegebb, amit a süvítő szél még barátságtalanabbá tett. Ez a lecke jutott eszembe azon a reggelen, amikor Jordániában útra keltem, hogy megmártózzam a világ legsósabb tengerében, a Holt-tengerben.

Ha már az új ismereteknél tartunk: a köztudatban téves a Holt-tenger elnevezés, mert ez az állóvíz földrajzi értelemben tó, mivel nincs közvetlen összeköttetésben a világóceánnal. De mivel mindenki így ismeri, maradjunk mi is a tenger megfogalmazásnál. A Közel-Keleti sivatagban kialakult tenger két szempontból érdekes. Az egyik érdekessége, hogy víztükre 420 méterrel van a tengerszint alatt (-420 m tszfm), ezzel ez Földünk legmélyebb szárazföldi pontja. A Biblia a Puszta-tengereként említi, mivel annyira sós a vize, hogy nincs benne élet. A talajból kioldódó ásványoknak, a gyér vízutánpótlásnak és a hatalmas párolgás következtében átlagos sótartalma 342 g/kg, azaz 34,2%, ezzel pedig a világ legsósabb természetes vize. Tízszer sósabb a tengerek és óceánok vizétől. Egy liter Holt-tengeri víz harmada só. Extrém sűrűsége miatt az emberi test képtelen benne elsüllyedni.

A tenger az izraeli-jordán határ mentén húzódik 50 kilométer hosszan. Izrael felől az északi kétharmada Ciszjordániához (palesztin terület) tartozik, a déli pedig a zsidó államhoz, így ezen az oldalon kevés üdülő van. Izrael a Vörös-tenger parányi partszakaszán alakította ki tengeri üdülőparadicsomát. A jordán oldalon van ugyan néhány négycsillagos szálloda, de a strandok elég silányak. Jordániának feltehetően van elegendő kőolajtartaléka, ezért nem élvez prioritást a Holt-tengeri idegenforgalmi struktúra kiépítése. Pedig van bőven látnivaló a hasemita királyság ezen vidékén. Én egyik nap taxit fogtam (mert tömegközlekedés nincs errefelé), és 30 euróért bejártam a környék Ó- és Újszövetségi látnivalóit. Ammanból, a fővárosból indulva megtekintettem azt a helyet, ahol a keresztény hagyomány szerint Keresztelő János megkeresztelte Jézust a Jordán vizében, felkerestem Madaba mozaikvárosát, aztán a Nébó hegyen elmentem arra a helyre, ahol az Úr megmutatta Mózesnek az ígéret földjét. Délután pedig jöhetett a fürdés, vagyis a lebegés a Holt-tengerben.

Korábban rengeteg képet és videofelvételt láttam hogyan fürdenek itt, itthon készítettem 34%-os sóoldatot, úgyhogy készültem a nagy pillanatra. Taxisom elvitt az Amman Beach Resort szálloda strandjára. Előtte elintézte, hogy csak én, csak aznap 20 euróért bemehessek, de belépőt természetesen nem tud adni, mert az jóval drágább. A szálloda (és a többi is) valóban pazar, minden igényt kielégít. Mögötte van a strand, vagyis az érintetlen tengerpart. Néhány műanyagszék és szemetes kosár meg rengeteg légy, ami van. Mindössze néhányan fürödtek, mert az errefelé megszálló vendégek első nap lejönnek kipróbálni és megtapasztalni a különleges élményt, később pedig inkább a szállodák medencéiben és pálmafái alatt töltik vakációjukat.

És valóban olyan, ahogy mondják: lebeg az emberi test a vízen, annyira sós. Nem kell ügyelni, hogy el ne süllyedjünk, egyszerűen csak rá kell feküdni a vízre és élvezni a világon egyedülálló élményt. De szembe, szájba ne jusson belőle, mert egy euró az ivóvíz literje, egy palack víz meg nem sokat segít. Miután felfedeztem a partot, a sótömböket és a víz sósságát, belevetettem magam, azaz ráfeküdtem a vízre. Úszni lehet benne, igaz picit nehezebb, mint más tengerekben. Mulatságos volt számomra megfordulni és felállni a vízben, mivel amíg az ember talpa vagy keze nem érintkezik a tengerfenékkel, aligha fog tudni megfordulni. Természetesen mindenki mindenkit minden pózban lefényképezett, frappáns önfotók is készültek – mert ugye szabad az ember keze-lába. Miután megszárad a test, fehérebb lesz és nagyon ragadós, csak meleg vízzel lehet lemosni a több grammnyi gyógyhatású sót.