2024. április 27., szombat

A zöld mérnök nem tervez vízlábnyomot

Akárhogy is számolgatják a szakemberek, kénytelenek elkönyvelni, hogy az évtized közepére teljesen átalakul a globális munkaerőpiac. Az állások csaknem háromnegyedét az Y generáció tagjai, vagyis az 1980 és 2000 között születettek töltik majd be. Ám ahhoz, hogy nekik is maradjon elég erőforrás a Földön, már most biztosítani kell(ene) a fenntartható fejlődés föltételeit.

Az Y generáció tagjai el is várják ezt. Sőt a többségük (csaknem 61 százalékuk) azt állítja, hogy szívesebben maradna olyan munkáltatónál, amelynek saját fenntarthatósági programja van. Legalábbis ez derül ki az Adecco elemzéséből. A humán erőforrás szolgáltatásokra szakosodott nemzetközi hátterű csoport felméréséből az is kiderül, hogy az Y generációhoz tartozók akár 15 százalékkal kevesebb bérért is hajlandóak dolgozni egy „zöld” cégnél. Nekik ugyanis kulcsfontosságú a jó ügyek támogatása és megvalósulása.

Az erőforrások észszerű felhasználása és a fenntartható fejlődés számukra sokkal fontosabb szempont, illetve ösztönzőbb, mint a pénz, a presztízs vagy a hatalom. Egy ideig még nem válogathatnak önfeledten a zöld állások között (ezek aránya ugyanis a globális gazdaságon belül még egy százalék alatti), ám az előrejelzések alapján ez biztosan megváltozik. Már valószínűleg 2030-ra, amikorra globálisan csaknem 18 millió új zöld álláshely létesül, másik 60 millió egyéb munkahellyel együtt. (Mindeközben várhatóan 71 millió állás meg is szűnik.)

A „zöld” ágazatban a legnagyobb növekedés a szél- és a napenergia, valamint a biomassza hasznosításával összefüggő területeken várható. A legtöbb zöld állás (a munkahelyeknek majdnem a 28 százaléka) az EU-ban jelenleg a közszférában található. Ezt követi a hulladékgazdálkodás (12,1 százalék), a közlekedés (10,9 százalék) és az energiaszektor (7,1 százalék).

A 2030-as években olyan izgalmas foglalkozások, illetve állások között lehet majd válogatni mint a háztartási eszközök vagy az otthonok hatékony áramfogyasztásának megtervezését is végző zöld mérnök, a hatékonyabb vízfelhasználást tervező vízlábnyommenedzser, zöldtető- és zöldfal-kertész, a hibrid és elektromos járművek szervizelését végző zöld autószerelő vagy épp zöld telefonközpont munkatárs, aki arról ad majd fölvilágosítást, hogyan használhatjuk fenntartható módon a háztartási eszközeinket.

Persze egyéb vadonatúj szakmák és munkahelyek is létesülnek majd, amelyek kevésbé lesznek zöldek, ráadásul ma még legfeljebb a fantázia világába tartoznak. A BAE Systems brit hadiipari óriás szerint az olyan modern technológiák mint a mesterséges intelligencia (AI), a virtuális valóság (VR) és a robotika jelentős mértékben befolyásolja majd, hogy a közeljövőben milyen szakmákat tanulnak az emberek.

A 16–24 éves korosztálynak majdnem a fele már biztos benne, hogy egy napon olyan munkakörben helyezkedik el, amely jelenleg nem is létezik. A felmérésekből azonban az is kiderül, hogy a megkérdezett fiatalok csaknem háromnegyede úgy érzi, nem kap megfelelő információt a jövő szakmáival kapcsolatban.

A BAE Systems illetékesei megpróbálnak segíteni a tanácstalanoknak. Ezért már össze is állították a szerintük 2040-ben legmenőbb leendő szakmák listáját. Úgy vélik, hogy elsősorban a robotikára célszerű figyelniük a fiataloknak, de a VR és az AI is olyan technológiák, amelyek szakemberek tömegeinek adnak majd munkát. Például robotikai tanácsadóként, mesterséges intelligencia tolmácsaként (aki az emberek és az AI közötti hatékony csapatmunka kialakítását végzi majd) vagy mérnökként. Az utóbbi egyebek mellett a virtuális valóság segítségével feltérképezi és folyamatosan ellenőrzi az alkatrészek élettartamát egy-egy járműben.