2024. április 27., szombat
FORMULA–E

Vírustesztről a dobogóra

Szezonja ötödik versenyére Marokkóba, a marrákesi pályára érkezett a Formula–E, ahol az első fontos hírt a kétszeres címvédő Jean-Éric Vergne betegsége jelentette: a francia erős fejfájásra és magas lázra hivatkozva kihagyta a pénteki edzést, de miután megvizsgálták – koronavírus-gyanúval is –, és szombatra jobban lett, a versenynapon már ott lehetett a mezőnyben. Nem is járt rosszul ezzel, hiszen csapata, a DS Techeetah szárnyalt: csapattársa, Antonio Felix da Costa a pole-ból indulva megnyerte a versenyt, amelynek közepén a BMW-s Maximilian Günther egy időre meg is előzte, Vergne pedig a mezőny közepéről indulva remek versenytempóval harmadik lett, ilyen nehéz kezdés után szerezve meg szezonbeli első dobogóját.

A hétvégét a bajnokság első helyezettjeként kezdő Mitch Evans szintén nagy felzárkózást mutatott, hiszen a rajtrács legvégéről kapaszkodott fel a 6. helyig, noha 268 ezredmásodpercen múlt számára, hogy sokkal egyszerűbb napja legyen, hiszen a csapat taktikai hibája miatt az időmérőn ennyivel maradt le arról, hogy meg tudja kezdeni mért körét. Másoknak sem alakult simán a napjuk a tabella élén állók közül: Alexander Sims az utolsó körben esett ki, miközben az 5. helyért harcolt Edoardo Mortarával, Stoffel Vandoorne pedig ezúttal beleszürkült a mezőnybe – és mivel csapattársa, Nyck de Vries dobogós helyről kapott áthajtásos büntetést egy technikai paraméter megsértéséért, a Mercedes zsinórban második futamán nullázott.

Mivel a kínai fordulót elhalasztották, április 4-én Rómában folytatódik a szezon.

A Marrákes ePrix végeredménye: 1. Antonio Felix da Costa (portugál, DS), 2. Maximilian Günther (német, BMW), 3. Jean-Éric Vergne (francia, DS), 4. Sébastien Buemi (svájci, Nissan), 5. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) stb.

A bajnokság állása: 1. Da Costa 67 pont, 2. Evans 56, 3. Sims 46, 4. Günther 44, 5. Di Grassi 38 stb.