2024. április 26., péntek

Utazik Vajdaság is

A budapesti nemzetközi idegenforgalmi kiállításig

Vajdaság az idén is bemutatta az idegenforgalmi ágazatait az Utazás 2020 rendezvényen Budapesten. A tartományt a Vajdaság Idegenforgalmi Szervezete képviselte, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság támogatásának köszönhetően. A nemzetközi idegenforgalmi kiállítást az idén 43. alkalommal rendezték meg Magyarországon, Vajdaság, illetve Szerbia idegenforgalmi kínálatát 35 turisztikai és vendéglátó társaság képviseli február 27-e és március 1-je között.

– Kedvezőek az előrejelzések az idegenforgalomban – mondta Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója. Szerinte egyre jobbak a tartomány területére látogatók benyomásai az országról.

Kátai Annamária (Győri Norbert felvétele)

Kátai Annamária (Győri Norbert felvétele)

A hivatalos adatok alapján 2019-ben csaknem 3,7 millió turista látogatott Vajdaságba, számuk 7,6 százalékkal növekedett múlt év azonos időszakaszához viszonyítva.

– Szerbia egyre vonzóbb a magyarországi turisták számára is, hiszen az ide látogatók aránya 8,3 százalékkal emelkedett 2019-ben. Ami a tartományi eredményeket illeti, a múlt év utolsó negyedében a Magyarországról érkezett turisták a negyedik helyet foglalják el az éjszakázások számát illetően – mutatott rá Branislav Mamić, a Vajdasági Gazdasági Kamara illetékese.

A budapesti vásáron többek között idegenforgalmi kínálatukkal olyan települések képviselték a tartományt mint Temerin, Bács, Szabadka, Zenta, Tóthfalu, Törökbecse, Székelykeve. A magyarországi turisták megélénkülésére a tartomány területén Kátai Annamária, a Kátai-tanya egyik képviselője is felfigyelt.

– Mi is tapasztaljuk a fejlődést, ennek a rendezvénynek köszönhetően az évek során már sok új kapcsolatot létesítettünk, s az ígért látogatások 60-70 százalékban meg is valósulnak. Mi leginkább nyári táborokat, egynapos kirándulásokat szervezünk, de szemináriumokat és továbbképzéseket is meg lehet minálunk valósítani – tudtuk meg Kátai Annamáriától.

A Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet kiállítási standja előtt folyamatosan jó volt a hangulat. A látogatók szabadon megkóstolhatták az olyan gasztronómiai különlegességeket mint a csilis mangalicatepertő-krém vagy a csilis csokoládé. A tartományból származó bor- és pálinkaérdekességek is vonzották az ínyenceket. Gyakran komoly megbeszéléseket is hallhattunk a pálinkakészítés fortélyáról. A délutáni órákban vajdasági tamburások szórakoztatták az arra sétálókat, este pedig igazi vajdasági vacsora mellett folytatódott az idegenforgalom jövőjének megvitatása.