2024. április 27., szombat
EURÓPA-LIGA

Dráma Amszterdamban és Londonban

A Getafe megcsinálta, amire előzetesen kevesen számítottak: José Bordalás legénysége kiejtette a tavaly kis híján BL-döntőbe kerülő amszterdami Ajax együttesét. A La Ligában is szépen muzsikáló gárda az odavágón 2:0-s győzelmet aratott a hollandok felett, ezúttal pedig már az 5. percben bevették Onana kapuját. Erik ten Hag fiataljai végig óriási fölényben játszottak, s 2:1-re megfordították a mérkőzést, de a továbbjutás szempontjából ez édeskevésnek bizonyult: a Getafe 3:2-es összesítéssel bejutott az Európa-liga nyolcaddöntőjébe.

Aubameyang szépségdíjas találata mit sem ért a végén (Fotó: Beta/AP)

Aubameyang szépségdíjas találata mit sem ért a végén (Fotó: Beta/AP)

Talán még az amszterdamiak kiesésénél is meglepőbb, ami az Arsenallal történt. Mikel Artetáék egy héttel korábban Görögországban megszerezték a győzelmet az Olimpiakosz ellen, ezúttal azonban a rendes játékidőben alulmaradtak az Ágyúsok. A kétszer tizenöt perces hosszabbításban Aubameyang góljával ismét nyeregben voltak a londoniak, de Juszef el-Arabi a 119. minutumban a bal alsó sarokba lőtt. Az Arsenalnak kis híján erre is volt válasza, Aubameyang azonban a ráadás ráadásában óriási ziccert hibázott, ezzel az Olimpiakosz 2:2-es összesítéssel, több idegenben szerzett góllal a legjobb 16 közé került.

Meglepő fordítást hajtott végre a Başakşehir: az isztambuli gárda a 3:1-re elvesztett első felvonás után 4:1-gyel vágott vissza a Sportingnak. A többi párosítás esetében nagyjából érvényesült a papírforma. Az Espanyol hazai pályán ugyan legyőzte a Wolverhampton, de az odavágó csúfos veresége miatt az angolok lettek a továbbjutók, a Roma és a Sevilla nyögvenyelősen, a Manchester United gálázva repült a következő körbe.

A Salzburg–Frankfurt mérkőzést a rossz időjárási körülmények miatt elhalasztották. A találkozó tegnap este lapzárta után ért véget.

A rekordbajnok a Romával

Az UEFA nyoni központjában a német Dietmar Hamann segédkezésével kisorsolták a nyolcaddöntő párosításait, a szabályok szerint ebben a szakaszban már bárki bárkivel összekerülhetett. A rekorder, ötszörös győztes Sevilla a slágerösszecsapás keretében a Romával méri össze erejét, a többi favorit közül a Manchester United elégedett lehet, hiszen az osztrák LASK lesz az ellenfele, az Inter viszont már többet idegeskedhet az Ajaxot kiejtő Getafe miatt. Az első mérkőzéseket március 12-én, a visszavágókat 19-én rendezik.

A nyolcaddöntők párosítása (az első csapat kezdi otthon a párharcot): Başakşehir–København, Olimpiakosz–Wolverhampton, Rangers–Leverkusen, Wolfsburg–Sahtar, Inter–Getafe, Sevilla–Roma, Frankfurt/Salzburg–Basel, LASK–Manchester United.