2024. április 27., szombat

Irodalomtörténeti érdekességek

Két kötetet mutatott be a Forum Könyvkiadó Zentán

Zentán mutatták be csütörtök este Bányai Jánosnak, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék egyik kiemelkedő irodalomelmélet- és esztétikatanárának Különös effektusok című könyvét, illetve a Berényi Emőke szerkesztésében megjelent A címzett: Bori Imre című kötetet. Az eseményen Faragó Kornélia, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék tanára, valamint Ózer Ágnes muzeológus, szakkutató, történész, Bori Imre lánya mutatták be a köteteket, illetve Bányai János és Bori Imre baráti és szakmai kapcsolatát. A beszélgetést Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója vezette.

Virág Gábor, Ózer Ágnes és Faragó Kornélia a könyvbemutatón (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Virág Gábor, Ózer Ágnes és Faragó Kornélia a könyvbemutatón (Fotó: Gruik Zsuzsa)

A címzett: Bori Imre című kötetről, ami a Bori Imre íróhoz, irodalomtörténészhez küldött levelek válogatását tartalmazza, Ózer Ágnes elmondta, hogy az édesapjának címzett levelek között először ő válogatott, majd ezek közül a kötet szerkesztője választotta ki azokat, amelyek végül helyet kaptak a könyvben:

– Szempont volt, hogy megmutassuk, kikkel levelezett édesapám Vajdaságból, Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből. Édesapámat érték olyan vádak, hogy elkülöníti a vajdasági magyar irodalmat az egyetemes magyar irodalomtól, de ez a levelezés, az ő kapcsolatrendszere erre rácáfol. A szerkesztő úgy válogatott a levelek között, hogy elsősorban az avantgárd szerzők levelei maradtak benne a kötetben, a nagy nevek közül pedig például Kassák Lajos, Juhász Ferenc, Weöres Sándor, Nagy László, Mándy Iván, Déry Tibor, Németh László. Az itteni kapcsolatrendszerén túl azt is igyekeztem megmutatni, hogy milyen jugoszláv kapcsolatokkal rendelkezett.

A Különös effektusok című könyv Bányai János képzőművészeti tematikájú írásait tartalmazza. Faragó Kornélia elmondta, hogy az első ilyen írások még a szerző huszonéves korából származnak, és az akkor még mellékletként megjelenő Symposionban jelentek meg:

– Így kezdődött az egész. Később az önállósult Új Symposionban jelentek meg képzőművészeti írásai, majd amikor átvette a Híd szerkesztését, akkor alapított egy nagyon erős képzőművészeti rovatot. Ide ő maga is írt, a kötetben innen is olvashatók írásai. Ami az első írásaiban nagyon érdekes, hogy úgy tűnik, már nagyon korán nagyon finom érzékkel válogatott a jugoszláv képzőművészeti életből.

A Bori Imre és Bányai János közötti kapcsolatról az előadók elmondták, hogy a köztük lévő viszony túlnőtte a munkahelyi kapcsolatot, és az időnként fölmerülő nézetkülönbségeik ellenére bensőséges kapcsolatot ápoltak egymással. Faragó Kornélia szerint a modernitás iránti mély érdeklődésük volt az, ami összefűzte kettejüket.