2024. április 27., szombat

A Nemzeti Összetartozás Éve jegyében

A Szekeres László Alapítvány közleménye

A 2020. évben megszervezésre kerül a nemzeti összetartozás/erős magyar közösségek évéhez kapcsolódó programsorozat, ami a magyarság országhatárok feletti összetartozásáról, az egyetemes magyar nemzet gondolatáról szól. Vajdaságban a Szekeres László Alapítvány koordinálásában valósul meg ez a rendezvénysorozat, a Nemzetpolitikai Államtitkárság megbízásából.

A Nemzeti Összetartozás Éve vajdasági koncepciójának alapelképzelése, hogy magában foglalja a kulturális, oktatási és művészeti élet különböző területeit. A rendezvénysorozat koncepciójának kidolgozásával megbízott intézmények és szervezetek, amelyek egyenrangú partnerként vesznek részt a munkában és konszenzus alapján hozzák meg döntéseiket, valamint az egész évre szóló programtervet, a következők:  Európa Alapítvány, Hét Nap Kft., Forum Könyvkiadó Intézet, Kanizsafeszt, Kosztolányi Dezső Színház, Magyar Szó Kft., Malomfesztivál, Pannónia Alapítvány, VM4K, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség.

A február 26-án megtartott első munkamegbeszélésén született döntés értelmében a vajdasági Összetartozás Éve rendezvénysorozata a hagyományos június 4-ei, a Nemzeti Összetartozás Napjának hagyományos rendezvényét követően veszi kezdetét. Abban is megállapodás született, hogy kellő időben értesítik a közvéleményt a programsorozatról, emellett pedig felhívást tesznek közzé, amelyben mindazok a civil egyesületek, amelyek méltó rendezvényükkel be kívánnak kapcsolódni a rendezvénysorozatba, ezt jelentkezésük által megtehessék – áll az Alapítvány hivatala által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.